НОВИНИ

"Зелена светлина": Първата електрическа яхта за наблюдение на морски бозайници

Запознайте се с Били Литмър. Порядъчен съпруг, баща на две деца и собственик на първата лицензирана електрическа яхта за наблюдение на морски бозайници. Преди десетина години Били обикалял крайбрежието на Флорида и търсел мечтаната работа и мечтаната къща, зареден с младежки ентусиазъм и с наскоро получена диплома по биология.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:30, 01.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Още

После мечтите го отвели все по-близо до морската повърхност. Дотолкова, че Били съчетал работата, лодката и къщата в едно. Заживял с жена си и с двете си дъщери в дома си - на вода. В лодка, конструирана специално за развитието на щадящ околната среда бизнес. За появата на новаторския плавателен съд важна роля изиграл Дейвид Уолуорт - архитект и морски инженер. Той и Били изминали трудния път по създаването на уникален модел, като на места напасвали части от катамаран, а в някои случаи направо изобретявали нови части.

Така се появил "Скуид". Корабче, задвижвано от слънчевата енергия. Тих и бърз, игрив и приятелски настроен към стадата делфини. Разбира се, когато трябва да ги търси далеч от брега, "Скуид" се превръща и в хибрид и разчита на допълнителен дизелов двигател. Но в повечето случаи литиевите му батерии гарантират достатъчно енергия за 4-часовите туристически разходки.

С какво лодката на Били е по-различна от останалите? Делфините със сигурност знаят и усещат. А сигурно могат и да обяснят, само че звуковите им съобщения са толкова сложни, че човекът трудно може да ги разбере.

За себе си, обаче, Били Литмър е убеден, че е открил точната работа, точното място и точния начин да възпитава децата си в правилно отношение към морската среда. А и не само своите деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна срещата на четири очи между Борисов и Столтенберг
Започна срещата на четири очи между Борисов и Столтенберг
Освобождението през погледа на децата
Освобождението през погледа на децата