COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Раят-сметище

Намира се някъде между Нова Зеландия и Чили. 47 квадратни километра. Малко късче земя, изплувало в южната част на Тихия океан. Безлюдният остров е отдалечен от най-близкия град на повече от 5 хиляди километра. Признат е за част от световното наследство на ООН. Известен е под името Хендерсън и е един от най-големите морски резервати в света. От ЮНЕСКО го наричат „скъпоценен камък"; коралов атол, недокоснат от човека.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:56, 22.05.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

Природата сякаш е решила да направи от него земно подобие на рай. Но съдбата не приела тази роля и отредила красивият остров да се превърне в сметището на Земята. Вероятно за да напомня за съвременните грехове на хората, отдалечени на хиляди километри от него.

На остров Хендерсън човешкото присъствие е сведено до спорадични посещения. Макар и парадоксално, следите от човешката дейност са навсякъде. Оказва се, че безлюдният рай е едно от най-замърсените с пластмасови отпадъци места в света.

Всеки ден вълните изтласкват по бреговете му стотици отпадъци. Те се трупат по плажа и потъват в пясъка. Според изчисленията, на Хедърсън има над 18 тона пластмасови отпадъци - части от рибарски мрежи, бутилки и всякакви непотребни предмети, завихрени от теченията на океана. Те отдавна са станали част от местния пейзаж.

Настъплението им не спира. Пластмасата продължава да завзема нови райони от острова. Тъжната констатация на учените е, че дори и безлюдните места вече носят отпечатъка от човешкия прогрес. Което означава само едно - че е крайно време хората да се намесят сериозно и по нов начин в тези райони... за да почистят трайно следите от собствените си грешки.

Топ 24
Най-четени
Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград
Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината