Бурите имат силата да преместват скали с размерите на коли, да завихрят пясъците и да ги изхвърлят на метри. Отдавна се знае, че променят крайбрежията. Учени от Университета в Портсмут доказаха силата им чрез проучване на Ил ъф Уайт - малък остров край английските брегове.

Изследването продължило три години. Учените наблюдавали 104 скални блока. Някои от тях били със завидни размери. По време на наблюденията те променили местоположението си. Буря изхвърлила 10-тонен камък на 3 метра.

Линли Настуел, изследовател в университета в Портсмут: Предположенията, че по-малките прегради се изместват по-лесно от вълните, не съвпадат точно с онова, което наблюдаваме. 10-тонен вълнолом, например, може да бъде преместен от вълните с цели десет метра. Това е преграда с тегло колкото няколко автомобила. И тя понася подобно въздействие в район със сравнително умерен климат, където е относително защитена.

Проучването на британските учени доказва опасенията, че бреговете, които са подложени на ветрове, са по-застрашени от ерозия.

Линли Настуел, изследовател в университета в Портсмут: Бреговата ивица е нашата отбранителна линия между земята и морето. Много важно е да успеем да разберем по-добре как тази ивица реагира спрямо бурите. Това може да се счита за естествената защита на земите, които се простират след нея. Ерозията на бреговата линия в големи размери в значителна степен представлява заплаха за сушата в районите край морето. Но познаването на естествената защита може да помогне и за повишаване на сигурността на училища, пътища, бизнес сгради и домове.

Британските учени използват уникална технология за изследване на бреговите промени, свързана с радиочестотни предаватели.

Линли Настуел, изследовател в университета в Портсмут: Поставили сме около 100 предавателя върху различни прегради и камъни. С помощта на радиовълни следим тяхното движение при бури и с течение на времето сравняваме докъде са били преместени. Това ни дава възможност да предвиждаме измененията на бреговата ивица. В бъдеще климатичните промени ще предизвикват много по-силни вълни и ветрове. По-доброто разбиране на условията при сегашните бури ще ни помогне да адаптираме бреговата ивица към бъдещето.

Това не лишава от смисъл усилията за борба с климатичните промени. Но никога не пречи човек да е подготвен. Даже е наложително.