COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Ски писта върху покрива на завод за отпадъци

Суперзвездата на датската архитектура. Бярке Ингелс - идеолог, мечтател, урбанистичен революционер. Отдавна определенията се трупат в биографията на датчанинина. През 2011 г. "Уол Стрийт Джърнъл" го определи за най-иновативния архитект на Земята. А през 2016 г. Ингелс влезе в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света.

от БНТ
09:26, 14.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Животът

В архитектурата Ингелс е развил своя идеология. Убеден е, че е настъпил моментът, в който Земята трябва да бъда спасена. Положението е сериозно, но това не изключва забавлението като стратегия. Например - какво по-приятно от това да караш ски в града.

Ски писта върху покрива на завод за преработка на отпадъци. Екстравагантният проект е поредното допълнение към внушителната биография на датчанина. Модерното съоръжение се намира в Копенхаген. Изградено е на три нива, самата писта е дълга 500 м. Горе, върху завода има зелени зони, туристическа пътека, 80-метрова стена за катерене и велосипедна алея, която пресъздава условия за планинско каране.

Ингелс е помислил и за хората, които не са запалени по спорта. На покрива има площадка за наблюдение и уютно кафене. Идеята на датчанина е индустриалната зона да бъде използвана максимално.

Проектът на Бярке Ингелс е част от плана за превръщане на Копенхаген в първия в света въглеродно неутрален град.

Бярке Ингелс не обича да спи. Казва, че главата му бушува от идеи, които не го оставят да бездейства. За това той постоянно проучва градския живот, наблюдава навиците на хората, за да открие най-добрите архитектурни решения за съвремието ни. Такива, с които ще се забавлява, докато помага за спасяването на Земята.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в карнавално шествие в Германия
Кола се вряза в карнавално шествие в Германия
Проект на Община Сандански: Нова болница да обслужва само тежки случаи
Проект на Община Сандански: Нова болница да обслужва само тежки случаи