"Зелена светлина": Сламки на растителна основа

Когато барът е до морето...... много често и сламките са до морето..... Хората може и да пренебрегват неприятните гледки със замърсяването на плажовете и водите. Но не и морските обитатели, които все по-често трябва да привикват с пластмасата в менюто си. Спасение има! До някаква степен, обещават учените. Решението на тайвански изобретатели са сламки на растителна основа.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
преди 1 година
Чете се за: 00:43 мин.
Животът
Хуан Чиен - Чун: Сламките са изградени от растителни влакна. За това, ако попаднат в океана няма проблем да замърсят водите. Няма опасност и за рибите, ако частици от сламките попаднат в организмите им. Растителните сламки се разграждат много по-бързо от пластмасовите.

Звучи обнадеждаващо за всички хора, загрижени за планетата, а и за тези, които предпочитат да отпиват питиета със сламки. Защото растителните сламки могат да се окажат добър заместител на пластмасовите.

Процесът на производство е много бърз, защото основната техника, която използваме е пресиране на влакната.

Растителните сламки издържат на различни температури - от минус 20 до плюс 55. Ако попаднат в почвата, се разграждат напълно до 6 месеца. Но съществуват и проблеми, признават изобретателите.

Ние използваме напълно естествени материали. За това молекулната верига е по-различна, тя не е равномерна, както при пластмасата. Понякога е по-дълга, в други случаи е по-къса. Оттук идва проблемът с издръжливостта на сламките. Случва се те са се чупят още по време на производство. Тогава трябва да спрем поточната линия.

Технологична пречка, с която тайванските изобретатели се надяват скоро да се справят. Те работят и върху топлинната издръжливост на сламките; надяват се, те да могат да издържат поне до 85 градуса. Предизвикателства, с които създателите на растителните сламки се надяват да се справят бързо, защото от началото 2019-та година Тайван забранява употребата на пластмасови сламки.

Топ 24
Най-четени