Зелена светлина: Слънчево възраждане на Чернобил

Радикална промяна. Ето какво му трябва на района на Чернобил. 30-километровата зона край тлеещото огнище на авариралата атомна електроцентрала от години привлича интерес само като декор за зловещи документални филми. Историите за съсипани човешки съдби, тежкия спомен за бедствието и мисълта за дългогодишен полуразпад са сложили траен радиационен печат "строго забранено" върху целия район.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов Милен Атанасов
преди 3 години
Чете се за: 01:04 мин.
Животът

Добре поне, че слънцето не страда от предразсъдъци. Лъчите му огряват еднакво както 30-километровата затворена зона, така и околностите. Възможност, която не е за пропускане, смятат две китайски компании, специализирани в строежа на фотоволтаични паркове. Производство на слънчева енергия точно там, където атомната претърпя грандиозен провал. Амбициозният план за възраждане на района край централата беше обявен през октомври от украинското министерство на околната среда и природните ресурси.

Две китайски компании бързо откликнаха с проект за сътпудничество и изграждане на соларен парк и система за съхранение и пренос на получената енергия в близост до реактора. Опасно ли е? Сигурно. Преценен ли е риска? Най-вероятно. Особено след като огнището на реактора получи допълнително покритие. Заплахата бетонният саркофаг да се пропука след три десетилетия на експлоатация тегнеше отдавна. Сега френски консорциум изгради и придвижи над саркофага солидна стоманена арка, която е конструирана така, че да издържи на напора на торнадо. Цената на съоръжението е милиард и 600 милиона евро. Гаранцията му е за 100 години.

За догодина пък е планирано да стартира изграждането на фотоволтаичния парк. Все още не е обявена цената на централата с мощност 1 гигават и свързаните с нея компоненти. Струва ли си? Определено. Земята край реактора е неизползваема. Цената й е ниска. А положителните измерения на проекта са както икономически, така и социални.

С новите темпове на изграждане, фотоволтаичният парк може да се появи в почти завършен вид за броени месеци. Заработи ли веднъж, той ще вдъхне нов живот на района. Немислимата мисъл, че в Чернобил може отново да се добива енергия ще помогне на мнозина да превъзмогнат травмата от 1986-та. Надеждите са тази мисъл да накара и още повече хора да заложат на онова, с което слънцето дарява земята всеки ден - топлина и светлина. Начинът, по който хората улавят и съхраняват този дар, ще покаже доколко те са научили уроците от миналото, за да изберат правилния път към по-смислено бъдеще.

Топ 24
Най-четени