COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Тайният свят на растенията

Не, това не е поредната възхвала на растенията. По-скоро е поредното доказателство, че и те, подобно на хората, си имат свой собствен живот. Добре известно е, че растенията реагират на външни дразнители. Дори и те да си мислят, че не ги дразнят. Те реагират на вятъра, дъжда, светлината, слънцето, на допир или по-сериозно посегателство.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:17, 23.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Животът

Добре известно е, че хората не признават или поне не обръщат внимание на комуникационните способности на останалите видове от живия свят на Земята. Това съвсем не значи, че растенията не могат да обменят информация помежду си. По темата има немалко доказателства.

Поредното дойде от университета в столицата на американския щат Делауеър. Екип от ботаници установи, че при нараняване листата на растението Арабидопсис талиана подават сигнал за тревога на околните растения, които от своят страна задействат свои защитни механизми. Пострадалите растения подават сигнали основно чрез листата си във вид на летливи съединения.

Първата публикация от проучване в тази посока е дело на учения Конър Суини. Резултатите са публикувани в научното списание "Граници на науката за растенията". Авторът разказва, че доближил едно до друго на разстояние няколко сантиметра две растения. Върху листата на едното той нанесъл прорези като от атака на насекомо. Реакцията дошла още на следващия ден и била неочаквана дори за самия Суини.

Корените на поставеното наблизо растение значително нараснали и се разклонили. То набавяло максимално бързо хранителни вещества, за да се подготви за евентуална атака. Причина за реакцията било отправеното предупреждение от наранения му съсед. Летливите компоненти, отделени от листата му, звучали като силен и ясен сигнал за тревога, макар и на растителен "език".

Толкова за съжителството, търпението и желанието за подкрепа между видовете. Впрочем поредният опит би трябвало да говори много и на хората, които принципно се възприемат като връх в хранителната и вероятно умствената верига на планетата.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината