COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Тръмп и шотландският боец

Шотландски боец в съвременен вариант. Във вида му няма нищо героично. Фермер по рождение, който в продължение на десетилетия разнообразявал ежедневието си с риболов. Животът му обаче, решил да излезе от нормалния ритъм и сблъскал Майкъл Форбс с един от най-влиятелните хора в света - Доналд Тръмп.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:26, 20.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Животът

Пътищата им се кръстосаха преди десетина години край Абърдийн. Тогава фермата на Форбс се оказа в желаните от Тръмп земи за изграждане на голф игрище. Адвокатските увещания и огромните суми не успяха да разколебаят Форбс да се раздели с фермата си.

Заради отстояването на убежденията си през 2012 г. Майкъл Форбс получи признанието "Най-достоен шотландец". Американският президент пък заяви, че шотландецът живее като прасе и нареди да бъде издигната стена около имота му, за да не загрозява гледката на голф игрището.

Заради голф игрището край Абърдийн Тръмп е в лоши отношения и с шотландското правителство. Преди седем години той се опита да спре изграждането на вятърен парк с обяснението, че турбините развалят гледката край имота му. В съдебната битка обаче, победител се оказа шотландското правителство.

До 2025 г. Шотландия се надява да получи енергийната си независимост. Тогава 100% от енергията трябва да бъде произвеждана от възобновяеми източници. Вятърът и водата дават своето, а шотландците изграждат системите за улавяне и съхранение на енергия, като неотклонно следват целта си.

Миналата година страната посрещна над 68% от енергийните си нужди с помощта на възобновяеми източници. И няма намерение да спира дотук. Намерения, които и най-влиятелният човек на Земята не успя да промени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
През уикенда ще има слънце, но новата седмица идва с дъжд и опасно време
През уикенда ще има слънце, но новата седмица идва с дъжд и опасно време
49 години от покоряването на Луната - защо никой повече не стъпи на спътника
49 години от покоряването на Луната - защо никой повече не стъпи на спътника