COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Умна маска срещу мръсния въздух

Невидим убиец, който не признава граници, поразява масово и съкращава живота на хората средно с 15 месеца. Големите градове предлагат все по-често задушлив въздушен коктейл, наситен с фини прахови частици. Трудно се улавят, проникват в кръвта и поразяват масово човешкия организъм.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:08, 12.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
Животът

След работа във Виетнам, където ежедневният живот на хората отдавна се задъхва заради мръсния въздух, Петър Живков решил да се включи в борбата със замърсяването.

Петър Живков: Започнах с лудата идея, че аз ще си направя моя маска.

Умна маска, която освен да филтрира праховите частици, успява да следи замърсяването на въздуха, да наблюдава здравословното състояние на притежателя си и да го съветва.

Петър Живков: На маската има монтиран вентилатор, който при пускане, дава информация чрез блутут на телефона, че маската е включена.

Мобилното приложение събира и бързо обработва данните от измервателните станции за качеството на въздуха.

Петър Живков: За 30 секунди с нашето приложение може да разбереш какъв е въздухът навън, по какъв начин той влияе на здравето ти и да получиш съвети, които сме разработили заедно с доктори.

Маската е от естествени материали, изработена е с безшевна технология. Особеното при нея е, че има много голяма площ на филтрация, без да заема голям обем.

Петър Живков: Предизвикателството пред такова нещо е размерът. Тъй като маската е на лицето, трябва да бъде хем малко, хем леко.

Затова дизайнът се оказал едно от най-големите предизвикателства.

Петър Живков: Тъй като един размер не става на всички лица, трябваше много добре да помислим как да се направи дизайна на самата маска, така че да бъде достатъчен адаптивен. Затова още от самото началото знаехме, че трябва де се тества възможно най- бързо с хората.

Европейско финансиране дало основен тласък на разработката. След тестове с над 300 души и около 30 изработени протипа, Петър и съмишлениците му достигнали до краен вариант.

Решението вече съществува и може да се впише в ежедневните аксесоари на градския човек. Очакванията са за пазарна премиера.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затвориха метростанция Витоша заради забравена раница
Затвориха метростанция "Витоша" заради забравена раница
Най-големият познавач на ретината в света: д-р Кефалов - специално за БНТ
Най-големият познавач на ретината в света: д-р Кефалов - специално за БНТ