COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Урокът, който съвременната Пипи даде на света

Женева, Бон, Лион - вече са десетки хиляди последователите на съвременната Пипи. 15-годишната шведка Грета Тунберг, която се зае със спасяването на планетата. Започна от политиците. За да покаже възмущението си от лицемерието и празнословието им през септември на 2018 г. организира седяща стачка пред парламента в Стокхолм. Бързо намери съмишленици, не само сред децата, но и сред възрастните.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:43, 23.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Животът

Идеята й бързо напусна границите на Швеция и завладя Европа. В различни европейски градове, всеки петък привържениците на Грета организират ученически протести.

Студент: Ние трябва да имаме правото да изберем света, в който искаме да живеем. Време е политиците да обявят извънредно положение за климата. Не може повече да се отлага. Да, ние правим проекти, но за да станат реални, хората трябва да променят начина си на живот. Всеки човек, всяка общност трябва да се променят.

Може и да изглежда като масово бягство от училище - но не е така. Защото участниците в протестите не загърбват ученето. Напротив учат още по-упорито, за да намерят отговорите за спасяването на Земята. Пропуснатите уроци се наваксват. Правят учебният компромис, за да провокират възрастните.

Ученик: Учениците са тук, не за да избягат от училище, а защото им пука. Добре знаем, че ние сме поколението, което най-много ще страда от глобалното затопляне. За това искаме да покажем, че не сме като предишните поколения, ние сме готови да се борим. Да се борим не само за нашето бъдеще, но за поколенията, които ще бъдат след нас.

Всеки петък тя е там - пред парламента в Стокхолм. Винаги заобиколена от учебници. С времето седящите стачки на Грета се превърнаха във време за писане на домашни. Не мисли за славата, не се вълнува и от огромния медиен интерес към нея. Продължава да действа, за да спаси планетата.

На 15 години тя вече има ясно изградена житейска философия, която разпалено спазва. А тя гласи, че гузната съвест не оправдава бездействието и че когато има проблем, той трябва да се реши.

От идеите на Грета за няколко месеца в Европа се роди най-масовото ученическо движение. Урокът, който 15-годишното момиче даде на света. На ход са възрастните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как да се справим с януарската депресия
Как да се справим с януарската депресия
Радосвет Радев: Дигитализацията в администрацията у нас е под 7%
Радосвет Радев: Дигитализацията в администрацията у нас е под 7%