COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": в Дания съхраняват енергията в камъни

Решението може да се окаже в камъните. Поне що се отнася до енергийните предизвикателства, пред които човечеството е изправено.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:55, 27.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Животът
Томи Алерс, министър на науката на Дания: Сега има силен вятър, дори може да се чуе. Да, сега в Дания има много силен вятър, но какво ще стане през нощта? Как да съхраним енергията?

С новаторски отговор разполагат датски учени. В скандинавската страна вече съхраняват уловената от слънцето и вятъра енергия в купчини камъни.

Оле Алм, ръководител на проекта: Толкова е просто. Единствено трябва да отидете и да купите камъните.

Кратко описание на технологията, направено от специалист. Но процесът не е толкова прост. Камъните се поставят в контейнер с изключително добра изолация. Те могат да поемат енергия до достигане на температура от 600 градуса.

Когато енергията трябва да се ползва, в системата се вкарва студен въздух. От камъните се отделя гореща вълна, която може да задвижи електрическа турбина или да бъде използвана директно за отопление. При процеса 40 процента от енергията може да се съхранява като електричество, а 59 - да се отделят във вид на топлина.

Оле Алм, ръководител на проекта: Идеята да съхраняваме енергията е, че след това тя може да се превърне в пара, която да захранва турбина.

А що се отнася до финансовата страна, камъните определено са примамлив вариант.

Оле Алм, ръководител на проекта: Да, батериите съхраняват на 100 или почти на 100% енергията. Но цената на тази технология е 10 пъти по-ниска.

Проектът за "енергийна батерия" с използване на камъни е в пилотна фаза. Изпитанията ще продължат 10 години. Ако тестовете са успешни, те ще доведат проекта до следващия етап - изграждане на мощност с големината на солиден супермаркет с енергиен капацитет, който може да покрие потреблението а цяла Дания за четири до шест часа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Силен вятър избута камион от АМ "Хемус"
Силен вятър избута камион от АМ "Хемус"
Отвъд границите: Аделина Марини: Европа е моят начин на живот
"Отвъд границите": Аделина Марини: Европа е моят начин на живот