COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Водата винаги е на мода

Тя винаги е актуална. Защото без нея, нямаше въобще да ни има. Водата. Смятаме, че я познаваме, защото я виждаме и докосваме ежедневно. Тя е заредена с живот, ражда и поддържа живота.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:18, 24.03.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Животът

Може би точно защото са неразделни с водата, мнозина не обръщат внимание на множество факти, свързани с нея. В седмицата, когато отбелязахме и Световния ден на водата, „Зелена светлина" напомня за някои от познатите и по-малко познати факти, свързани с този безценен ресурс. Човешкото тяло съдържа между 50 и 65 процента вода. При новородените бебета този процент достига 78.

Водата покрива близо 71 процента от територията на планетата ни. 97 на сто от водата на Земята е солена. Реките, езерата, бързеите, ручеите и потоците съдържат едва 0,3 на сто от сладководните ресурси. Останалото е замразено в ледовете и снеговете. В атмосферата пък има повече вода, отколкото във всички реки по света, взети заедно.
748 милиона души на Земята нямат достъп до прясна питейна вода. Около милиард и 800 милиона са хората, които консумират замърсена в различна степен вода.

Средностатистическият американец използва 380 литра вода на ден, европеецът - 190 литра, а жител от района на Сахара - между седем и половина и 19 литра. Около 10 литра вода отиват за направата на един лист хартия. Десет хиляди 35 литра пък гълта производството на чифт дънки. 15 тона вода са необходими за отглеждането на килограм телешко месо. Производството на нова кола отнема съответно 148 и половина тона вода.

Това е само малка част от фактите, свързани с начина по който възприемаме, ползваме и най-вече замърсяваме водата. В крайна сметка тези факти напомнят за едно - че количеството на водата в атмосферата и на повърхността на земята винаги остава едно и също. То не се променя. За разлика от нарастващото население на Земята и неговите безкрайни апетити и амбиции за по-добър живот.

Топ 24
Най-четени
Задържаха 51 кг хероин на ГКПП Лесово
Задържаха 51 кг хероин на ГКПП Лесово
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината