COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Водната кула на Витори

Не мисли, че може да спаси света. Няма и подобни претенции. Само че наистина може да помогне на много хора. Той е Артуро Витори. Италианскят дизайнер строи бамбукови кули, които улавят вода от въздуха.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева Милен Атанасов
08:19, 05.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Животът

Нарекъл ги „Уарка", на името на дива смокиня, която се среща в Етиопия. Един от символите на африканската държава. Там се родила идеята му за кулата. Преди няколко години Витори станал свидетел на шокиращата реалност в Етиопия. Жените и децата трябвало да изминават десетки километри, за да открият вода. Кладенците били замърсени, пълни с отпадъци и умрели животни. Но това била единствената вода, до която имали достъп.
Витори решил да промени съдбата на тези хора.

Водната кула се сглобява лесно. Не се изискват специални умения или уреди. Стремежът на италианския дизайнер е хората сами да могат да изграждат подобни съоръжения. Кулата се „плете" на ръка от бамбукови пръчки. Скелето се издига на около 12 метра от земята. В него се поставя мрежа от полипропиленови влакна. Нататък действат законите за кондензиране на водните пари при естествената промяна на температурата на въздуха през деня и нощта. „Уловените" в мрежата капки вода се стичат в специален съд на дъното на кулата, който действа като резервоар. Всеки ден кулата на Витори „улавя" около 100 литра вода от въздуха. Количество, което за зони на безводие е истинско спасение свише.

Първата кула вече действа в Етиопия. Италианският дизайнер се надява, че скоро ще се появят още. Опитва се да научи местните хора сами да ги строят, за да не бъдат повече подвластни на безводието.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ отмениха визитата на Курц заради коронавируса
САЩ отмениха визитата на Курц заради коронавируса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината