Забравете за цвета, шарките и материята на завесите. В бъдеще не те ща са от значение. Модните тенденции ще се диктуват от способността им да пречистват въздуха. Лондонски дизайнери упорито търсят перфектната завеса. И даже вярват, че са я открили. Основният ѝ елемент са водораслите.

Марко Полето, директор на студио за еко-дизайн: Мръсният градски въздух се засмуква от долната част на завесите. Вредните частици си взаимодействат с клетките на водораслите. Знаете ли, установих ме, че водораслите са изключително ненаситни. Те поглъщат всички частици и в резултат на фотосинтезата освобождават кислород.

Колко са ненаситни завесите от водорасли ли? На ден квадратен метър от тях поглъща около 31 грама въглероден диоксид, а отделя по 24 грама кислород.

Марко Полето, директор на студио за еко-дизайн: Ще ви дам много прост пример. Изчислихме, че два квадратни метра завеси поглъщат същото количество въглероден диоксид като голямо дърво. Но ако сравните теглото и пространството, което заемат завесите, то ефективността им е 1 на 10 в тяхна полза.

Водораслите използват въглеродния диоксид, за да създават биомаса. Тя може да бъде използвана за наторяване, за биогориво, за козметични продукти, а е ценна съставка и при производството на храни.

Клаудия Паскуеро, дизайнер: Да, не става въпрос въглеродният диоксид да бъде погълнат, а след това просто „складиран" някъде. Той се използва за растежа на водораслите, така че въглеродният диоксид се трансформира в завесите.

Живите завеси изискват и доза усърдие. На всеки две седмици биомасата трябва да се почиства. Засега британските дизайнери на се измислили по-лесен начин за действие на завесите от водорасли, но пък прогнозите са, че скоро представите за традиционните пердета ще изчезнат. Защото тенденцията е завесите да се превърнат в живи организми, да действат като микро-гори или микро-градини.