COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": железопътна линия за експерименти

Разходите за гориво, вредните емисии от транспорта и задръстванията не спират да напомнят, че пътят е равен не само на скоростта по времето. Въпреки че в основата си формулата остава неизменна. Добавките към нея, обаче, могат да бъдат и положителни, стига изобретателните студенти да получат поле за развихряне. Или по-скоро железопътна линия, по която могат да се надпреварват идеи и превозни средства, обединени от стремежа за минимален разход на енергия.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
08:54, 10.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Животът

ЖП-отсечката в рамките на шведското състезание Delsbo Electric се прочу за пореден път с нов рекорд. Отборът от университета в Даларна успя да осигури превоз за пътник по половинкилометров маршрут с енергия, необходима за стандартно търсене в Google. Всеки от участниците в теста е бил с тегло над 50 килограма. Постижението е описано като "най-ниската консумация за пътник на километър, отчитана някога при създаден от човек двигател".

При вида на самото превозно средство и ниската скорост на движение, гравитираща около 12 километра в час, изявлението за рекорда може и да изглежда несериозно. Но тук трябва да добавим, че мини-вагона се захранва автономно от слънчеви панели, а отборът от конструктори, наречен Екзимус 3 е изразходвал енергия за превоз на всеки от пътниците в размер на 0,63 вата на километър.

Конструкцията на превозното средство-рекордьор съчетава в себе си и още елементи на устойчивия дизайн. Корпусът и шасито са изработени от леки и здрави материали, подходящи за рециклиране. Всичко това, както и фактът че участниците са сглобили новото си творение с винимални средства, придава допълнителен блясък на формулата S=V x t. Изобретения като това откриват нови възможности за производство в електрическата пазарна ниша, а и в плановете за значително намаляване на замърсяването от транспорт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса 300 млн. ученици по света си остават вкъщи
Заради коронавируса 300 млн. ученици по света си остават вкъщи
Стационарни дрегери за алкохол – в какви случаи ще се използват?
"Стационарни дрегери за алкохол" – в какви случаи ще се използват?