НОВИНИ

Има опасност от нова силно земетресение в Калифорния в идните дни

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението с магнитуд 7,1, което разлюля Южна Калифорния, съобщиха от българското външно министерство. Трусът е бил почти на същото място, където в четвъртък вечерта удари със сила 6,4. Има ранени и сериозни материални щети. В българското генерално консулство в Лос Анджелис е сформиран кризисен щаб. От Министерство на външните работи съветват българските граждани, които живеят в Южна Калифорния, да се съобразяват с всички разпоредби на местните власти, свързани с евентуални евакуации и предпазни мерки.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:30, 06.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Мощно земетресение разлюля южна Калифорния, предизвика пожари, блокира части от магистрали, повреди сгради, но причини леки наранявания на хора въпреки, че силата му беше осем пъти по-голяма от първоначалния трус в района преди ден.

Епицентърът е на 17 километра североизточно от Риджкрест с население 30 000 души.

Малко след осем вечерта, трусът предизвика и страх и паника в къщи, ресторанти и магазини, но и в телевизионно студио по време на новинарската емисия.

В района на Лос Анджелис земетресението беше усетено в продължение на 40 секунди.

Трусът се усети южно от Сан Диего, северно от Сан Франциско и Рино, Невада, и източно от Финикс. Извънредно положение е обявено в окръзите Керн и Сан Бернардино.

Марк Джилардучи - директор на офиса на губернатора на Калифорния за извънредни ситуации: Губернаторът Гавин Нюсъм говори с Белия дом и поиска президентска декларация за помощ за нашите операции в щата и това, което наричаме директна федерална помощ.

Сеизмолозите смятат, че има 50 процентова вероятност от земетресение от шеста степен в следващите дни. През 1994 година, 57 души загинаха при земетресение със сила 6.7 в най-населените райони на Лос Анджелис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормализира се обстановката след бедственото положение във Ветрен
Нормализира се обстановката след бедственото положение във Ветрен
Гореща вълна обхвана Аляска
Гореща вълна обхвана Аляска