НОВИНИ

Земетресението по егейското крайбрежие е най-силно от близо век (обзор)

Силен трус от 6,7 по Рихтер разтърси Егейско море, взе две жертви, срина къщи и пътища на гръцкия остров Кос, където пострадаха над 100 души. В Турция ранените вече са 360, а приливни вълни наводниха курорта Бодрум. В тежко състояние са 12 души. Земетресението предизвика паника и остави руини в двата туристически района, които са препълнени с туристи в разгара на сезона. След нощта на страх, обстановката се нормализира, но сред вторични трусове.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:00, 21.07.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

От ранените в Бодрум и на остров Кос, в тежко състояние са общо 12 души. Земетресението предизвика паника и остави руини в двата туристически района, които са препълнени с гости от цял свят в разгара на сезона. Освен големия трус - десетки вторични държаха хората уплашени и будни цяла нощ. На Кос пострада пристанището, и това затруднява придвижването за и от острова. След нощта на страх и паника днес обстановката се нормализира.

жена: Трусът продължи около 20 секунди. Всичко се тресеше, телевизорът падна. ... ... Всички бягаха от стаите...

Епицентърът на земетресението бил на около 12 километра от Кос, на 10-тина километра от Бодрум, и само на десетина километра под морското дъно.

- Беше нереално. Сякаш беше филм. Имах усещането, че таванът ще падне.

- Беше сякаш влак минава през стаята... Казах на сина ми, че трябва да се измъкваме бързо. Отворихме вратата, но по стълбите се стичаше вода. Беше от басейна, който започнал да прелива при земетресението.

Последвала паника. Хиляди хора прекараха нощта на открито.

- Казаха ни, че ще има вторични трусове, но вече е безопасно, че най-лошото е свършило, но никой не знае какво ще реши природата.

В Кос земетресението превърна много сгради в руини. Рухна и вековната крепост на рицарите от Ордена на Свети Йоан. Хиляди туристи се оказаха в капан на гръцкия остров след земетресението. Пристанището е затворено, защото кеят се разцепи на две. Турция изпрати кораб до близко пристанище, за да прибере около 200 турски граждани от Кос. Затруднена е и работата на летището. Земетресението е било усетено по цялото турско крайбрежие на Егейско море. В Бодрум рухна част от покрива на болницата и се наложи пациентите да бъдат преместени на безопасно място. След паниката от земетресението дойде страха от наводнения. Трусът предизвика образуването на големи приливни вълни, които заляха някои квартали на турския курорт.

Паника и страх - такава беше атмосферата и по турското крайбрежие след силния трус - много хора прекараха нощта на открито, сутринта пред тях се разкриха мащабите на разрушенията. Вторични трусове продължават да тресат района.

Земетресението от тази нощ е най-силното от близо век. През 1926-та в района е имало мощен трус със сила 7,7 по Рихтер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в движението около паметника Левски
Промени в движението около паметника "Левски"
Зловещо убийство в Стамболийски
Зловещо убийство в Стамболийски