НОВИНИ

Хиляди жалби от Турция затрупаха Европейския съд за правата на човека

Хиляди жалби са внесени в Европейския съд за правата на човека за злоупотреби в Турция след опита за преврат през лятото на миналата година, каза пред ДПА съдия от съда в Страсбург.

bnt avatar logo
от БТА
10:21, 26.01.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
хиляди жалби турция затрупаха европейския съд правата човека

Международният съдия в ЕСПЧ Г-жа Ъшъл Каракаш заяви, че броят на жалбите може да заплаши да блокира работата на съда, ако турският Конституционен не се занимае със случаите съобразно общовалидните закони за човешките права.

"Надяваме се, че те ще отсъдят по въпроса съгласно нашата съдебна практика, но ако това не стане, ЕСПЧ ще трябва да се заеме, дори и това да е огромна работа за нас," каза Каракаш.

След опита за преврат на 15 юли в съда в Страсбург са били внесени около 5000 жалби, казва съдийката, като прогнозира, че е възможно да изникнат още хиляди нови случаи.

През ноември Европейският съд за правата на човека отхвърли жалба на турска съдийка във връзка със задържането й в предварителен арест с мотив, че не са изчерпани всички вътрешни съдебни пътища, напомня ДПА.

Каракаш каза, че съдът в Страсбург продължава да се надява, че Конституционният съд на Турция ще вземе безпристрастни и независими решения по тези случаи, но добави, че това трябва да стане през следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева пред ВСС: Докладът на ЕК казва, че са забравени реформите
Захариева пред ВСС: Докладът на ЕК казва, че са забравени реформите
Варна привлича туристи с безплатен интернет и карти на града
Варна привлича туристи с безплатен интернет и карти на града