НОВИНИ

Жалби забавят строежа на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново

Две жалби спират, макар и временно, реализацията на проекта за автомагистралата Русе – Велико Търново. Те са подадени в екоминистерството в последния възможен момент от физически лица и неправителствена организация от село Хотница.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
20:21, 06.02.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Единият мотив на жалбоподателите е свързан с автомобилния трафик, който ще засегне Хотница, макар че одобреният вариант на трасето преминава западно от селото. Вторият мотив е, че при изграждането на магистралата ще бъдат засегнати животински видове и техните местообитания от екологичната мрежа Натура 2000. Жалбите са внесени в екоминистерството само час преди изтичането на крайния срок за обжалване, като само едната жалба е 80 страници. При тази ситуация проектът на бъдещата магистрала ще се забави поне 6 месеца. Това предизвика възмущението на всички, които очакват магистралата час по-скоро да стане факт.


В началото на годината висшият експертен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри единодушно комбинирания вариант от 133 км на новата автомагистрала Русе – Велико Търново. Оказва се обаче, че жители на Хотница са против новият път да минава близо до селото.

Десислав Йорданов – кметски наместник на с. Хотница: „Запознат съм, че има жалба от група жители от селото. Те възразяват, защото считат, че магистралата ще замърсява околната среда на селото и са си дали жалбите. Аз лично като кмет и по-голямата част на селото не сме против магистралата. Смятаме, че това е и един подходящ момент за развитието на селото, като премине магистралата покрай село Хотница.“

Предстои жалбите да бъдат разгледани от Върховния административен съд, което обаче ще отнеме 6 месеца.

Искрен Веселинов – народен представител: „Всъщност това забавяне от вероятно половин година ще се случи именно благодарение на такива недобросъвестни граждани, независимо дали принадлежат, или не, към някоя организация. Всъщност всички тези злополуки, които стават по този път почти ежедневно, всички тези проблеми с трафика, с икономическата свързаност, ще бъдат плод именно на тази жалба."

В случай че жалбите паднат в съда, предстои отчуждаване на имотите по трасето на бъдещата магистрала. Очакваше се строежът ѝ да започне през 2019 г., но с това забавяне това може да се случи и през 2020 г.


Очаква се парите за самия строеж на магистралата, надхвърлящ половин милион лева, да дойдат от бъдещите приходи от тол таксите за камиони и електронните винетки за леките коли. Изграждането на тол системата обаче също се забави заради обжалвания на поръчката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли срив и на Българската фондова борса?
Има ли срив и на Българската фондова борса?
От ДПС внесоха законови промени, свързани с прозрачността на медийната среда
От ДПС внесоха законови промени, свързани с прозрачността на медийната среда