НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: 9 ноември 1989 г. остава звезден момент в историята на Европа

Представителство на ЕК в България изпрати писмо до медиите, съдържащо изявление на председателя Жан-Клод Юнкер по повод 30-ата годишнина от мирната революция от 9 ноември 1989 г.

жан клод юнкер ноември 1989 остава звезден момент историята европа
bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 09.11.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Вижте пълният текст на изявлението:

Когато през есента на 1989 г. хората излязоха по улиците, те рискуваха собствената си свобода, за да извоюват свобода за всички. Тяхната смелост събори стени, тяхната задружност вдъхнови Европа и света, а тяхната мирна революция промени хода на историята. Те излекуваха този континент, разделен от войни, и помириха неговата история и география. Хората сами написаха историята, вместо да се оставят тя да им се случва.

Затова днес цяло едно поколение млади европейци не познава друг живот освен в мир и свобода — Европа, в която можем да пътуваме, живеем и обичаме през граници. Аз лично също винаги ще си спомням 9 ноември. На 9 ноември 1989 г., след тежка автомобилна катастрофа и три седмици в кома, аз се събудих с кадрите от падането на Берлинската стена по телевизията. Чувството беше неописуемо — това беше повратен момент в световната политика и началото на нов живот за нашия европейски континент и лично за мен.

Датата 9 ноември 1989 г. остава звезден момент в историята на Европа. Едновременно с това тя е нашата мисия да се борим за свободно и демократично общество в Европа също толкова решително колкото хората тогава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 62-годишен мъж от село Мламолово е открит мъртъв в дома му
62-годишен мъж от село Мламолово е открит мъртъв в дома му
Земетресение с магнитуд 2,3 по Рихтер е регистрирано в Северна Македония
Земетресение с магнитуд 2,3 по Рихтер е регистрирано в Северна Македония