COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Жан Клод Юнкер: Евросъюзът ще има свой корпус от 10 000 души до края на 2020 г.

Според председателят на Европейската комисия корпусът за защита на границите трябва да има правомощия да действа и на територията на държавите членки. За по-добро сътрудничество между ЕС и НАТО призова и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:40, 03.07.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света
Жан Клод Юнкер: Евросъюзът ще има свой корпус от 10 000 души до края на 2020 г.

"След всеки евросъвет ни се задава въпроса дали чашата е наполовина пълна или празна, мисля, че можеше да е повече пълна отколкото празна". С тези думи започна своето представяне на последната среща на върха в Брюксел, председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. В момента Европейския парламент в Страсбург се провежда изслушване на Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск по темата миграция , както и по други ключови теми, които са били засегнати на последната среща на върха.

По думите на Юнкер и Туск, европейските лидери са категорични, че трябва да бъдат укрепени външните граници на Евросъюза включително и с военна сила. Според Юнкер най-накрая ще бъде формиран европейски корпус за опазване на границите - идея която отдавна беше лансирана, но така и не се изпълняваше.

;

"Мисля, че мандатът за тези гранични сили трябва да бъде разширен, така че да действа на територията на държавите членки и в съзвучие с третата страна от която идват съответните мигранти", каза Юнкер. Той беше категоричен, че създаването на този корпус както и отношението към мигрантите не означават, че "ЕС проявява неоколонялно поведение".

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск беше категоричен, че евролидерите са постигнали решения в три области - засилено военно сътрудничество, подготовка за най-лош сценарии в областта на търговските взаимоотношения на европейските държави с трети страни и сътрудничество в областта на миграцията

"Не е тайна, че ни предстои дълъг и изпълнен с много затруднения път. Обсъди се възможността за сътрудничество между ЕС и НАТО", коментира Туск.

;

Срещата на върха е довела и до три конкретни стъпки, подкрепени от държавите членки - създаването на места за разглеждане на молби на мигрантите, докато получат статут, подкрепа на либийската брегова и гранична охрана и отделяне на повече средства за справяне с проблемите по сигурността.

"Релокацията и презаселването ще бъдат на доброволни начала, Турция ще получи нови средства от Европейския съюз и 500 млн. евро ще бъдат отпуснати допълнително за доброволния фонд за Африка", обясни още Туск.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Китайски войници участваха в парада за националния празник на Беларус (СНИМКИ)
Китайски войници участваха в парада за националния празник на Беларус (СНИМКИ)