НОВИНИ

Жан Клод Юнкер: Евросъюзът ще има свой корпус от 10 000 души до края на 2020 г.

Според председателят на Европейската комисия корпусът за защита на границите трябва да има правомощия да действа и на територията на държавите членки. За по-добро сътрудничество между ЕС и НАТО призова и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:40, 03.07.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света
жан клод юнкер евросъюзът свой корпус 000 души края 2020

"След всеки евросъвет ни се задава въпроса дали чашата е наполовина пълна или празна, мисля, че можеше да е повече пълна отколкото празна". С тези думи започна своето представяне на последната среща на върха в Брюксел, председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. В момента Европейския парламент в Страсбург се провежда изслушване на Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск по темата миграция , както и по други ключови теми, които са били засегнати на последната среща на върха.

По думите на Юнкер и Туск, европейските лидери са категорични, че трябва да бъдат укрепени външните граници на Евросъюза включително и с военна сила. Според Юнкер най-накрая ще бъде формиран европейски корпус за опазване на границите - идея която отдавна беше лансирана, но така и не се изпълняваше.

;

"Мисля, че мандатът за тези гранични сили трябва да бъде разширен, така че да действа на територията на държавите членки и в съзвучие с третата страна от която идват съответните мигранти", каза Юнкер. Той беше категоричен, че създаването на този корпус както и отношението към мигрантите не означават, че "ЕС проявява неоколонялно поведение".

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск беше категоричен, че евролидерите са постигнали решения в три области - засилено военно сътрудничество, подготовка за най-лош сценарии в областта на търговските взаимоотношения на европейските държави с трети страни и сътрудничество в областта на миграцията

"Не е тайна, че ни предстои дълъг и изпълнен с много затруднения път. Обсъди се възможността за сътрудничество между ЕС и НАТО", коментира Туск.

;

Срещата на върха е довела и до три конкретни стъпки, подкрепени от държавите членки - създаването на места за разглеждане на молби на мигрантите, докато получат статут, подкрепа на либийската брегова и гранична охрана и отделяне на повече средства за справяне с проблемите по сигурността.

"Релокацията и презаселването ще бъдат на доброволни начала, Турция ще получи нови средства от Европейския съюз и 500 млн. евро ще бъдат отпуснати допълнително за доброволния фонд за Африка", обясни още Туск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай призовава ЕС за съвместна декларация против търговската политика на САЩ
Китай призовава ЕС за съвместна декларация против търговската политика на САЩ
До 17:00 часа днес ще бъде готово новото класиране за прием след VII клас
До 17:00 часа днес ще бъде готово новото класиране за прием след VII клас