НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер в Трир по случай 200 години от рождението на Карл Маркс

Шествия, огромна статуя и противоречиви нагласи бележат началото на отбелязването на 200 години от рождението на Карл Маркс. Председателят на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер днес е в родния град на Маркс в Германия за честванията. Часове по-рано китайският президент - Си Дзинпин, нарече Карл Маркс „най-великият мислител на съвремието ни“. Още за годишнината и какъв подарък получи Германия от Китай по този повод - вижте в материала на Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:09, 04.05.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Официалната част на честването на юбилея започна в една от църквите в германския град Трир, родното място на Карл Маркс. Председателят на ЕK Жан Клод Юнкер е почетен гражданин на Трир от години и беше поканен от властите на провинцията Райнланд Пфалц на събитието да произнесе реч. Юнкер сподели, че е получил много писма, в които е критикуван заради участието си в отбелязването на годишнината, но проявява разбиране към различните мнения.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Градът има право да си спомня за Маркс, защото, когато си спомняме и разбираме миналото, по-добре разбираме бъдещето. Карл Маркс беше философ, чийто мисли бяха насочени към бъдещето. Той трябва да бъде четен в контекста на своето време.

Премиерът на провинцията Райнланд Пфалц, заяви, че е редно да бъде почетен един от най-големите умове, но призова трудовете на Маркс да се четат критично, а не да бъдат идеологизирани. По-критичен беше президентът на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер.

Не трябва да се страхуваме от Маркс, но и не бива да му издигаме златни статуи.

Той признава, че Маркс е един от големите германски мислители, но с творбите му често са злоупотребявали авторитарните, комунистически режими.

;

Двувековнатга годишнина беше отбелязана и в Китай, където президентът Си Дзинпин каза, че Карл Маркс е най-великият мислител на съвремието ни, и че неговите теории са инструментът за Китай "да спечели бъдещето". Преди месец в Трир пристигна и специалният подарък на Пекин за родния град на философа. Бронзова статуя на Карлс Маркс, с височина 5 и половина метра. Творението е издигнато на пиедестал, точно пред родния дом на автора на "Капитала". Тя ще бъде официално открита утре, в деня на рождения ден на Маркс. Мерките за сигурност в Трир са завишени, защото се очакват и масови акции на недоволство срещу тържественото честване на рождения ден на Карл Маркс, с чиито трудове се свързват един от най-мрачните моменти в историята на редица държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончев: Въвеждането на еврото е в наша полза, но може да предизвика истерия
Дончев: Въвеждането на еврото е в наша полза, но може да предизвика истерия
Краят на баската сепаратистка организация ЕТА
Краят на баската сепаратистка организация ЕТА