НОВИНИ

Юнкер: До няколко месеца Република Македония може да получи препоръка от ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започна днес обиколка на Западните Балкани, с която цели да насърчи страните от региона да работят за присъединяване към Евросъюза. Първата спирка от обиколката е Македония, а вечерта Юнкер е в Албания. Заедно с председателя на Еврокомисията пътуват и еврокомисарите по външна политика Федерика Могерини и по разширяване Йоханес Хан. Обиколката на европейската делегация ще завърши в София на 1 март.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:14, 25.02.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Не съм идвал тук от 2003 година, това бяха едни от първите думи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Скопие. Ден преди пристигането на европейската делегация надписът на скопското международно летище "Александър Велики" беше свален, а конвоят на гостите от Брюксел се движеше по новопрекръстената магистрала "Приятелство".

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Още с пристигането си на летището осъзнах, че промените вече са започнали.

Очакванията бяха решаването на спора за името с Гърция да бъде във фокуса на разговорите, особено след като стана ясно, че Атина вече е изготвила своето проекторешение. Вместо това обаче след срещата с премиера Зоран Заев Жан-Клод Юнкер заяви, че предпочита да не засяга този въпрос и да остави Република Македония да реши сама спора с Гърция. От своя страна Зоран Заев заяви ясни и конкретни очаквания в признание на усилията и реформите.

Зоран Заев - премиер на Р Македония: Силно сме уверени, че на срещата на върха през юни ще получим дата за начало на преговори. Работим, за да си осигурим поддръжка от всички страни членки.
Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Не сме дошли тук, за да ви дадем окончателна дата, а само да ви кажем, че сте на прав път и ако продължите с реформите, след няколко месеца ще дадете възможност на Комисията да ви изпрати покана за начало на преговори, но все още не сме стигнали този момент.

Юнкер имаше среща и с президента Георге Иванов, след което веднага отпътува за Тирана, където се среща с премиера Еди Рама. Предстоят посещение още в Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия.

В началото на февруари Европейската комисия изготви стратегия за Западните Балкани, която очертава 2025 г. като евентуална дата за ново разширяване на блока. Русия работи от години, за да има влияние в Югоизточна Европа, използвайки Сърбия, пише в анализ Асошиейтед прес и добавя, че Европейският съюз най-накрая дава отпор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартичка Божилова за Не ме докосвай: Това е Златна мечка и за България
Мартичка Божилова за "Не ме докосвай": Това е "Златна мечка" и за България
​Нови жертви в Сирия, въпреки резолюцията на ООН за прекратяване на огъня
​Нови жертви в Сирия, въпреки резолюцията на ООН за прекратяване на огъня