НОВИНИ

"Жана Д'арк от Прокуратурата" изгоря

Да не си на мястото на премиера на Северна Македония Зоран Заев сега. Изведнъж му се стовариха толкова неща на главата, че да се чуди откъде да подхване нещата за да ги оправи.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
15:35, 21.07.2019
9029
Чете се за: 02:28 мин.
Истории
жана дарк прокуратурата изгоря

То не бяха лъжливи руски комици, които в телефонен разговор се представили за бившия украински президент Петро Порошенко и до такава степен звучали автентично, че Заев започнал да говори неща, които се казват само на четири очи. Та сега му се налага да се извинява наляво и надясно на свои колеги, че ги е нарекъл с разни определения, когато онези смешници, подвели и други важни фигури като Емануел Макрон и Йенс Столтенберг, публикуваха разговора. Човек трябва наистина да си мери приказките, но и да знае, че щом се е хванал с политиката, трябва да спазва строго някои правила. Иначе става за резил и „олеква“.

Или пък натиска на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, която освен всичко друго, настоява да предсрочни парламентарни избори. Заев пусна в действие старата практика да обсъжда важни за страната въпроси във формат „среща на партийните парламентарни лидери“, преди да вкара някои решения в Събранието, но опозицията отказа да изпрати своя лидер Мицковски на въпросната среща. Призивът на Заев, че и опозицията има отговорност пред страната, остана да виси във въздуха.

Има и други проблеми с актуална нужност за решаване. Но може би най-сериозният и вероятно с дългосрочни последици е оставката на ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева.

Малко история - Специалната прокуратура бе създадена с пълен консенсус от политическите партии и под международен натиск преди четири години с една единствена цел - да разчисти сигналите за извършени от управляващия режим на Никола Груевски престъпления, течащи като река от записите на телефонни разговори, които опозиционният лидер - тогава! Зоран Заев извади на бял свят. За председател на това специализираното звено извън Основната прокуратура бе назначена не толкова популярната до тогава прокурорка от крайграничния Гевгели Катица Янева. Тя състави екип от няколко млади и нахъсани колежки-предимно!, които скоро, с първите си обвинения срещу хора от най-високите етажи на властта на Груевски бяха наречени „Ангелите на Чарли“.

Тяхната популярност надмина всички очаквания, Янева и нейните две заместнички Фатиме и Лиле бяха непрекъснато под светлината на прожекторите. В тяхно лице хората виждаха дългоочаквания меч на справедливостта и правдата, който освен че ще вкара престъпниците в затвора, но и като мотор ще изтегли реформата в цялата правосъдна система, превърната до този момент в послушно оръжие в ръцете на Никола Груевски и неговото обкръжение, известно като „Фамилията“.

Специалната прокуратура на Катица Янева състави общо 19 дела с тежки обвинения, но само едно от тях до този момент има своя съдебен завършек. То е по онзи прословут случай с премиера Никола Груевски с бронирания „Мерцедес“, за който той получи присъда от две години, но после взе, че избяга в Будапеща под носа и на всички видове прокуратури, съдебни системи, МВР-ата и така нататък.

В течение на времето, заедно с борбата на обвинените олигарси против мерките на Специалната, ентусиазмът в действията на „Жана Д'Арк от Прокуратурата“, както някои наричаха Янева, започна да намалява. Това се отнася преди всичко за сочения за най-богат човек в Северна Македония Йордан/Орце/ Камчев, който бързо-бързо излезе от следствения арест, където бе вкаран за сериозни далавери заедно с голяма група партньори, после напусна и домашния арест, дори получи паспорта си и почна „по делови задачи“ да пътува извън страната. Потвърди се витаещият от дълго време слух, че има и български лични документи.

В понеделник Катица Янева подаде оставка. По същото време полицията по нареждането на Основната прокуратура задържа двама бизнесмени, обвинени за рекетиране на обвиняеми по делата на Янева. Някак си естествено бе направена връзка между оставката и ареста, още повече, че полицията иззе мобилния телефон на прокурорката, а тя обяви, че излиза в болнични и се скри вдън земя. Стана ясно, че рекетираният обвинен бизнесмен е тъкмо Орце Камчев. Колежките на Янева от Специалната, до вчера верни на своята ръководителка, спешно обявиха, че се разграничават от нея. Дали Янева е виновна или не, дали другите от Специалната - също, дали все пак с името ѝ не се злоупотребява, вероятно ще стане ясно след края на разследването. Но е факт, че очакванията най-после в правосъдната система на страната да навлязат правдата и истината, професионализмът и закона и Северна Македония да се превърне в правова държава, готова за членство в ЕС, рухнаха.

А ако нещо мен лично ме притеснява, това са подмятанията за българско участие в цялата тази нелицеприятна история. Но за това - следващият път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мицотакис представи програмата на правителството си
Мицотакис представи програмата на правителството си
Британският финансов министър ще подаде оставка преди Джонсън да стане премиер
Британският финансов министър ще подаде оставка преди Джонсън да стане премиер