Жегите дойдоха

Летните горещини започнаха. Синоптиците днес обявиха жълт код за високи температури в цялата страна. Живакът в Плевен, Велико Търнова и Сандански и Русе днес достигна до 39 градуса.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
преди 4 години
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Слънце, жега, дълго чаканото лято отново е тук. Парковете отново са пълни. С високите температури обаче идват и рисковете от прегряване. Лекарите съветват в обедните часове да си седим предимно вкъщи и да избягваме продължителното стоене на слънце.

Освен като стоим на сянка, другият начин да се преборим с жегата е като се обличаме в по-светли цветове, защото тъмните привличат слънцето.

Желателно е през летния сезон да се консумират плодовете и зеленчуците, богати на водно съдържание. Лекарите препоръчват да се пият много течности и да се избягват прекалено тежките храни.

Еди: "Както виждате, много леко съм облечена - имам шапка, в торбата съм накупила череши, кайсии, плодове и вода".
Петьо: "Морим я със сладолед и с вода".
;

Жегата за някой хора обаче е приятна и може да бъде полезна. Така например за продавачите на пазара повишаването на температурите е нещо хубаво. Те споделят, че през студените и дъждовни дни клиентите са по-малко.

Мартин, продавач: "Жегата е хубава за нас, радваме се на хубавото време. До онзи ден сме били с топли дрехи, сега така, екстра е сега е супер е времето.
Друг приятен начин да се преборите с високата температура е като избягате в планината или в някоя скандинавска държава.
Топ 24
Най-четени