Желязков: Отварянето на офертите за Летище София ще отнеме поне месец

Отварянето на офертите в конкурса за концесията на Летище София ще отнеме поне месец. Конкретен срок към комисията за решение не е поставен. Това е сложен процес, тъй като избираме партньор за дълъг период от време. Само заявленията на хартиен носител са между 300 и 600 страници на единия кандидат. Това заяви транспортният министър Росен Желязков след близо 5 –часово открито заседание, на което бяха прочетени в резюме инвестиционните предложения на петте допуснати международни консорциума.

от БГНЕС
преди 10 месеци
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Желязков: Отварянето на офертите за Летище София ще отнеме поне месец

„Оттук нататък предстои според мен не лек, но отговорен процес по оценяването на предложенията. Знаете, че оценката е комплексна. В момента имаме яснота в компонентите, които формират 55% от общата оценка в класирането“, отбеляза министърът.

Желязков предупреди, че не бива да се бърза с изводите след днешното открито заседание. Съществено значение ще имат и останалите 45% от оценката като предложения за развитието на летището и бизнес модел.

„Ще продължим да разчитаме на нашите консултанти, съгласно сключения договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Ще използваме всички средства, за да постигнем една правилна и коректна оценка на офертите“.

Министърът изрази задоволство от допускането на всички кандидати. „Радваме се, че се получава конкурентно състезание. Самите предложения, по начина на структуриране показват сериозно отношение за развитието на летището“.

След като бъдат отворени всички оферти, комисия ще систематизира информацията и ще я публикува на сайта на транспортното министерство в специално създадения раздел Концесии.

Отварянето на офертите за Летище София се прави за първи път по условията на новия Закон за концесиите. Според регламента всички заявления се четат публично, а самото заседание се предава на живо.

Топ 24
Най-четени