НОВИНИ

Желязната църква в Истанбул посреща Стефановден реставрирана

След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул посреща днешния Стефановден напълно обновена. За да съхранят автентичния облик на храма, над 40 специалисти са реставрирали всичко в него парче по парче. Официалното откриване е насрочено за седми януари. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат заедно в църквата. През 2018 г. храмът ще отбележи 120 години от създаването си.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
08:54, 27.12.2017
5466
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Желязната църква „Св. Стефан” е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 г. до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция.

Дениз Кахраман, строителен контрольор: Частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани.

С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са обхванати от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите и реставраторите.

Халюк Йозгюдер, реставратор: Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова състояние, че буквално беше застрашена от разрушаване.

Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз. Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на византийския храм „Св. София” в Истанбул. С екипа ѝ са успели да укрепят и обновят изцяло желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.

Фикрие Булунмаз, ръководител на архитектурния проект за реставрацията на храма: За първи път се прави такива мащабна реставрация и подмяна на колони. Използвали сме най-модерните технологии. Предишните ремонти не са допринесли особено за укрепването на храма. Даже напротив могли са да причинят още по-големи щети.

По време на продължителната работа 72-годишният Халюк получава сърдечно заболяване. Губи и два от пръстите си, но не се отказва от проекта.

Халюк Йозгюдер, реставратор: Баща ми ми е казвал на времето – започнеш ли една работа, трябва да я довършиш до край. Това е църква единствена в света. Ако ние не я реставрираме, не и върнем първоначалния вид – кой ще го направи.

Българската общност в Истанбул с нетърпение очаква официалното откриване на храма на седми януари, защото вече ще могат да посещават редовно служби и литургии, а не само по Коледа и Великден.

Кириако Лязе, представител на българската общонст в Истанбул: Моите детски години тук минаха. Служих в олтара аз, с одеждите.

Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св. Стефан” ще има поне още век и половина живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ1 днес Спортен обзор на 2017 година
Гледайте по БНТ1 днес "Спортен обзор на 2017 година"
Активисти събират вратовръзки за косовския премиер в знак на протест
Активисти събират вратовръзки за косовския премиер в знак на протест