COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Жена от Карлово възражда изработването на калоферска дантела

Плетачка на калоферска дантела е една от атракциите на панаира на занаятите в Пловдив. Карловката Галина Симеонова вече 30 години майстори красиви модели, като голяма част от тях вече са в различни страни по света. Жената си е поставила за цел да възроди занаята, като ще обучава деца в родния си град.

от Таня Матева
09:52, 20.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Животът

Дантелата е пренесена в България и по- точно в Калофер в началото на 20 век .

Галина Симеонова
Чехкиня е научила първата жена Донка Шипкова и откриват едно дантелно училище в Калофер,обучението е било 2 години и са преминали към 1800 девойки този курс на обучение.

Сега в Карлово и Калофер жените, които практикуват занаята са не повече от 30. Сред тях е Галина Симеонова, която е журналист по професия.

Галина Симеонова
Аз отидох да правя репортаж за тази дантела и стана любов от пръв поглед. Реших, че това ще бъде нещо, с което искам да се занимавам в свободното си време.

И така хобито станало професия и вече 30 години Галина вдъхва нов живот на калоферската дантела. Тя възпроизвежда модели на старите майсторки, но създава и свои.

Галина Симеонова
Никога не съм пипала оригинални модели, мисля ,че нямам никакво право в оригинала да се намесвам и го работя така, както е създаден от майсторките.

Занаятът е труден, като при изработката на калоферската дантела в зависимост от модела се използват различен брой совалки-разказва Галина.

Галина Симеонова
Аз съм стигала до едно такова малко борче, звездичка се правят за 5-6 часа с по 200- 300 карфички по време на работа.

За да не се изгуби във времето магията на калоферската дантела, жената възнамерява да започне обучение на деца в родния си град.

Галина Симеонова
След като се е запазил, аз смятам, че няма да загине напълно.

Галина демонстрира на всички желаещи уникалния начин на плетене ,а нейни произведения вече има по целия свят.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината