НОВИНИ

Пострадала майка от Хитрино отново ще види децата си след операция на очите

Лекари от София са на път да върнат зрението на жена от Хитрино, която пострада тежко при взрива на 10 декември. До момента 44-годишната Невим Хасан е претърпяла няколко операции. Престоят още, но лекарите обещават до половин година тя да има по-добро зрение и да може да види двете си дъщери. С нея и семейството й в една разтърсваща история ни среща Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:05, 27.12.2016
12245
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Къщата й е била близо до мястото на взрива. С ударната вълна много начупени стъкла попаднали в тялото й, но най-силно пострадало лицето и очите. Доволна е, че все пак двете й момичета, скрити под завивките са невредими. От този миг животът на фризьорката Невим се преобръща завинаги.

Все пак съдбата е благосклонна към нея. След като я стабилизират във Варна, я изпращат в частна очна клиника в София, където е единственият апарат в страната, с който може да бъде оперирана и да й се помогне. Той е внедрен отскоро, много прецизно регулира очното налягане по време на операция, което силно намалява кървенето Столичните лекари поемат по - голямата част от скъпото лечение, всички консумативи и лекарства, дори й купуват и дрехи.

Д-р Илиян Шандурков - офталмолог: Жената е с травматични пердета и на двете очи, отлепване на ретината и на двете очи с огромно количество кръв под ретините на очите.
Невим Хасан - с. Хитрино: На 21 декември д-р Шандурков направи първата операция. Сега прави втората, на второто ми око. Нарекох го моя Дядо Коледа, с надеждата, че ще ми върне част от зрението, за да мога поне да не съм в тежест на дечицата си.

В момента Невим различава силуети. Не се оплаква, но споделя, че най-много й тежи, че не може да види децата си и да се грижи за тях. Лекарите са оптимисти. Обещават, че до няколко месеца ще има резултат.

Д-р Милена Средкова - офталмолог: Престои доста работа, но на първо време ще възстановим разкъсването на клепача и слъзния канал, така че да има по-добра функция на самата очна ябълка, не само на клепача.
Д-р Илиян Шандурков - офталмолог: Това, за което се борим в момента, е тази жена да може да се обслужва сама. Аз съм й обещал да си види децата. И много се надявам тя да им се радва и да им помага в бъдеще.

Двете дъщери на Невим сега живеят при дядо си. Баща им още се лекува в местната болница. Смутиха се от камерата ни, но според дядо им всеки ден питат за майка си.

Салим Мехмед - баща на Невим: Грижим се за тях и чакаме майката да се върне вече здрава. Какво да ви кажа. Нямам думи....

А в София, след близо 3 часова втора, сполучлива операция, първите думи на Невим бяха към дъщерите й.

Невим Хасан - с. Хитрино: Обичам ви, мамо. Простете ми, че не можах да се опазя. Много ви обичам.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработни помагат в Хитрино
Безработни помагат в Хитрино
Зърнопроизводители искат минималната изкупни цени, определени от държавата
Зърнопроизводители искат минималната изкупни цени, определени от държавата