НОВИНИ

Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица

Жена от Русе създава накити, като използва традиционни български символи. Нейните бижута ни потапят в света на древните българи с техните радости и неволи. За Елисавета Йорданова, която се включва в кампанията на БНТ 2, „Купувам българското“, разказваме сега.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
19:54, 13.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Всичко започва, когато Елисавета Йорданова е на 12 години. Тогава, с помощта на своята баба, успява да изплете първата си покривка. Сърцето ѝ остава в магичния свят на българската шевица, населен с тъга, радост, носталгия – сякаш с всичко от живота. И така преди 6 години тя започва да създава цветни и стилни бижута на една кука. Повечето техники са нейни разработки, а историите, които разказват накитите ѝ, са безчет.

Елисавета Йорданова – дизайнер: Българката е бродирала не просто красиви мотиви върху дрехите – тя е влагала цялата си душа, разказвала е цели истории.

Таланта ѝ забелязва Цветелина Цветанова от Образователния център „Диалог“. И решава да създаде курс „Женски занаяти“ – за да може повече хора да се научат да разказват приказки с помощта на българската бродерия.

Цветелина Цветанова – ръководител на Образователен център „Диалог“: Смятам, че е от съществено значение да съхраним това, което носим като занаяти и идентичност.

Елисавета споделя, че чужденците са очаровани от бижутата, които създава, и те ги търсят по-често. А според нея е важно и българите да изберат родното.

Елисавета Йорданова – дизайнер: От една страна, е хубаво да се стимулират българските творци и производители. Защото да направиш нещо и после да го продадеш, това е голяма оценка за твореца и признание.

И няма да спре да вплита душата си в своите накити. И да разказва истории...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачището между Смолян и Мадан остава крайно опасно, а пътят - затворен
Свлачището между Смолян и Мадан остава крайно опасно, а пътят - затворен
Новият държавен секретар на САЩ е бившият директор на ЦРУ Майк Помпео
Новият държавен секретар на САЩ е бившият директор на ЦРУ Майк Помпео