НОВИНИ

​Жена почина на АМ "Хемус" след падане на елемент в тунел "Ечемишка"

Желязна греда, част от осветителна конструкция, падна върху кола в тунел "Ечемишка" на автомагистрала Хемус и уби жена, пътувала в автомобил. Шофьорът е в шок с леки наранявания. Инцидентът блокира за часове движението по магистралата. Трафикът между София и Варна беше насочен по обходен маршрут. Прокуратурата вече разследва инцидента.Служебният премиер разпореди да се изяснят всички обстоятелствата, довели до трагедията, призова да бъде потърсена отговорност и изказа съболезнования на близките. Регионалният министър пристигна на място и обяви, че тунелът няма да работи, докато не се осигури пълната му безопасност.

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:36, 05.02.2017 (обновена)
23461
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Трафикът към София, както винаги в неделя, е голям. Но пътят към къщи е прекъснат от страшен гръм. Върху една от колите пада част от конструкция, с монтирано осветление. Конструкция, за която казват, че е щателно изследвана през септември, когато е затворена за ремонт другата тръба.

Георги Златев - дир. на дирекция "Поддържане", АПИ: Беше направен оглед, бяха подменени осветители, беше ревизирана сменена част от конструкцията. Също така беше демонтирана точно за съмнение за липса на носимоспособност. Не е имало индикации за необходимост от цялостен демонтаж, разбира се констатирано е, че има значителна корозия по конструкцията.

От септември до сега периодично е подменяно осветлението, при което казват, железните скари също са били ревизирани. И нищо не подсказвало днешния инцидент.

Георги Златев - дир. на дирекция "Поддържане", АПИ: Процесите на корозия с времето се задълбочават и ускоряват. Като цяло наличието на вода заради компрометирана хидроизолация.
Инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ: Най-вероятно и ниските температури също са оказали влияние върху умората на материала, тъй като тука температурите бяха от порядъка на -25 - -30 градуса.

А и тунелът "Ечемишка" не е виждал основен ремонт от както е построен - или от 85-та година. И нуждата от обновяване е оценена като спешна.

Мария Чернева - И в двата тунела едни от най-проблемните места са именно железните конструкции за осветлението, но десният тунел е бил в значително по-тежко състояние. И ако сега аварира 5 месеца по-късно "по-здравият" тунел. Можете да си представите как ремонтът там, вероятно е започнал на ръба на по-страшна авария.
Инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ: Спирането на АМ "Хемус" затварянето и на двете тръби щеше да доведе до изключително тежки, които по време на зимното поддържане на автомагистралата и движението по главния път 1-1, който знаете в какво състояние е.

Ремонтът на дясната тръба трябва да приключи до три месеца. А за ремонта на авариралата днес, всички вдигат рамене. За нея в бюджета нае са планирани никакви пари.

Инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ: Ами най-вероятно около 10 милиона.
Мария Чернева - Може ли да мисли правителството, служебното, дали да не се отпуснат тези пари малко по-бързо?
Спас Попниколов - министър на регионалното развитие: На министерски съвет ще бъде решено това - ще докладвам. И искам да кажа, че е недопустимо да преминава движение при неосигурена безопасност.

Обходните маршрути в зимни условия също не са безопасен вариант. Но ще отнеме няколко дни за основна ревизия, от която зависи дали ще пуснат втория тунел.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов представи управленската програма на ГЕРБ пред активисти от Пловдив
Бойко Борисов представи управленската програма на ГЕРБ пред активисти от Пловдив
​Поклонението пред Таня Сотирова ще бъде в сряда, 8 февруари
​Поклонението пред Таня Сотирова ще бъде в сряда, 8 февруари