НОВИНИ

Жените у нас получават с 13% по-ниско заплащане за труда си

Разликата пък спрямо мъжете в пенсиите е още по-драстична - в някои случаи жените взимат с 40% по-малко.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова оператор: Огнян Колчаков
19:42, 19.05.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Информацията е от глобалния форум на жените-лидери, който се провежда в София. В дискусиите се включват жени от 4 континента, а форумът е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Като домакин на форума, страната ни се похвали с 9 жени в правителство от 19 души. Меглена Кунева, Лиляна Павлова, Десислава Танева и Теменужка Петкова разговаряха със свои колежки от Кения, Гърция, Сенегал и Бангладеш за мястото на жените в политиката и управлението.

Мехер Афроз Чумки, министър по въпросите на жените и децата на Бангладеш: "Ние сме в уникална ситуация - министър-председателят, говорителят на парламента, лидерът на опозицията - всички са жени. От 300 депутати в парламента 70 са жени.
Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО: "Равноправие и овластяване са двете страни на една и съща монета и мисля, че това е целта на този форум. Целта на този форум е да подкрепим жените-лидери, но не само - как да предадем това на младото поколение".
Аминита Туре, бивш министър-председател на Сенегал: "От 20% жени, в парламента стигнахме до 48%, защото бе разписано в закон, че трябва да има равенство между половете при изборите. Ако го нямаше законът, това щеше да ни отнеме два века".
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: "Тогава, когато за една позиция има подходящ човек, независимо мъж или жена, когато има качествата, уменията, той трябва да бъде подкрепен".
;

Към дамската компания се присъедини и бившият социален министър Ивайло Калфин. Той изтъкна, че новоприетият Закон за равните възможности между мъжете и жените дава правна рамка на бъдещи политики на равноправие. Едно от посланията на дискусията е жените твърдо да отстояват своето, защото данните показват, че едва 7% предоговарят заплащането си, докато същото правят 57% от мъжете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от задържаните за изтичането на отговорите от матурите живял в дом за деца
Един от задържаните за изтичането на отговорите от матурите живял в дом за деца
Черна гора ще е 29-ият член на НАТО
Черна гора ще е 29-ият член на НАТО