НОВИНИ

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат да гледат футбол

Саудитките вече могат да гледат футбол! Саудитска Арабия позволи на дамите да посещават стадионите в страната. Как реагираха те и още за революционното решение - вижте!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:26, 13.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Развълнувани и щастливи... на входа на стадиона в Джеда стотици жени се възползваха от възможността да гледат любимия си отбор на живо. От началото на тази година в спортните съоръжения вече има семейни секции - именно там се настаняват дамите, заедно със съпрузите и децата си. Файсал е баща на момиче и е все по-уверен в светлото бъдеще на дъщеря си.

Файсал Бин Сибхан: "Когато и жените имат възможност да посещават мачове, това първо ще засили желанието им да участват, а и така играчите ще чувстват повече подкрепа, и се създава едно цяло, общността споделя емоцията и играта."

Първите, които се насладиха на истинско дерби в Джеда, се показаха като сърцати запалянковци и запечатваха специалния момент с телефоните си.

Мунира Ал-Хамди: "Това трябваше да се случи преди много време. Но важното, е че сега стана, и да се надяваме, че това, което очаква жените ще бъде още по-хубаво!"

А на терена Ал-Ахли победи Ал-Батин с 5:0. Разрешението жени да посещават стадион е част от реформаторската вълна, която върви в Саудитска Арабия от месеци. Желанието на судитския престолонаследник Мохамед Бин Салман е да модернизира страната.

За целта той позволи на дамите да карат кола. Вече е факт и първият автосалон САМО за жени. Преди няколко месеца принцът разреши и откриването на киносалони. Желанието за реформи има и своите критици, но младото поколение вижда в Бин Салман надежда за бъдещето си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинската болница в Омуртаг е застрашена от фалит
Общинската болница в Омуртаг е застрашена от фалит
Честване за 140-годишнината на Яворов в Чирпан
Честване за 140-годишнината на Яворов в Чирпан