НОВИНИ

Жилищата у нас - все по-празни, но все по-скъпи

Оказва се, близо 1 млн. от жилищата са необитаеми, но същевременно 1 млн. души живеят в пренаселени имоти и имат нужда от жилище. Това разминаване установи доклад на Световната банка, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:05, 07.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според доклада, имотният пазар в България е доста небалансиран. Призрачните домове са около 1 200 000. В София, това са 24% от жилищния фонд. В Софийска област достигат до 48%, в другите два големи области Пловдив и Варна процентът остава около 30.

Празни остават 43% от жилищата в селските райони, 25% от тези в градските райони или средно 30% от жилищата у нас. Обезлюдяването на жилища се увеличава, почти наравно със строителството на нови жилища.

Броят на жилищата "в излишък" нараства от 677 000 през 2010 г. до 926 000 през 2014 г.

;

От друга страна цената на жилищата е много висока в сравнение със средните нива на доходите в страната ни. Около един милион души или 15% от населението живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство. А за домакинства с доходи под 1000 лева на месец е почти невъзможно да закупят или наемат свое жилище на пазарни цени. Повече от една трета от младите хора, въобще не могат да си позволят собствен имот и заради това живеят с родителите си.

За 42% от едночленните домакинства и 31% от живеещите под наем разходите по поддръжка на жилището са сериозно бреме.

Според Световната банка държавата има слаба жилищна политика, а общините - почти нулева такава. Така България остава една от страните с най-ниски показатели на мобилност на домакинствата сред страните в преход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови разкрития от разследването на масовата стрелба в Съдърланд Спрингс
Нови разкрития от разследването на масовата стрелба в Съдърланд Спрингс
Младен Митов: Пазарът на имоти е прозрачен и предсказуем
Младен Митов: Пазарът на имоти е прозрачен и предсказуем