НОВИНИ

Жилищен блок в Русе започна да се разцепва след авария на ВиК

7-етажният блок "Георги Бенковски" в Русе започна да се разцепва и наклонява след авария на водопровода в района. Хората, които живеят в него, са притеснени и много от тях възнамеряват да напуснат жилищата си, докато кооперацията не бъде укрепена.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
20:40, 27.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Преди дни в мазетата на блока бликнала вода и за кратко достигнала половин метър. Аварията била отстранена, но живеещите в кооперацията забелязали, че между двата входа се е отворила цепнатина над 20 сантиметра. Чувало се и как мазилката се руши.

Стефан Табаков: Не можем и да спим през нощта. То падат тухли между двете секции в зида. Все едно, че земетресение има.
Мария Ефтенова: Големият ми син е на 27 години и иска да се евакуира. Ние живеем точно до разлома там.

Потърпевшите семейства смятат, че проблемът е възникнал заради честите аварии на магистралния водопровод. От водоснабдителното дружество заявиха, че нямат вина, а лошата нивелация на блока е довела до разцепването му.

Д-р инж. Малин Бирков, главен инженер на „ВиК" ООД - Русе: Като минете зад блока, там теренът е с наклон към вход „А". Цялата повърхностна вода се събира точно там, в ъгъла.

От общината заедно със специалисти направиха оглед на блока.

Инж. Димитър Наков, зам.-кмет на община Русе: По-скоро виждате, че всички води, които се оформят от повърхностните валежи са насочени буквално към основите на блока.

Вече са назначени геодезически проучвания. След като излязат резултатите от тях, от oбщината ще решат за чия сметка ще се извърши укрепването на блока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки птици са открити мъртви в Лесопарка „Липник“ край Русе
Десетки птици са открити мъртви в Лесопарка „Липник“ край Русе
Едва 8% са младите учители у нас
Едва 8% са младите учители у нас