Жителите на града излязоха мирно, за да подкрепят кмета на града Иван Гавалюгов, след решението на Административния съд за отнемане на правомощията му.

Около 11 часа в центъра на Ботевград се събраха жители на Ботевград на мирен протест. Така те искат да изразят своето несъгласие с решенеито на Административния съд на София-област за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Иван Гавалюгов заради конфликт на интереси.

През 2015 г. кметът е прекратил административно производство срещу негова фирма. Според протестиращите това е умишлена атака срещу кмета на града, защото той е неудобен за управляващите. Настояват също да бъде преустановена работата на частната ВЕЦ на язовир "Бебреш".

Веселин Костов: Искаме да оставим града да се ръководи от този човек, който от 30 години е най-възпитан интелигентен и можещ кмет и честен. Ние сме го избрали, ние си го искаме.
Димитър Христов - организатор на протеста: Искаме държавата да си спази обещанията. Визирам МРРБ, където бяха поели ангажимент да помогнат с финансирането на смяната на водния пръстен в Ботевград, на неговата модернизация. Да си преведат сумата, която са обещали.
Цеца Христова: Aз съм 50 години рибар. Разрешиха построяването на този ВЕЦ на семейство Златеви и тук общината получи доколкото знам само уведомлението, че има разрешение. От тогава водата се източва.

Към протестиращите се присъедини и кметът Иван Гавалюгов. Той увери, че ще продължи да работи по същия начин и благодари за подкрепата, а протестиращите се заканиха с гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути.