НОВИНИ

Жители на Елин Пелин в подкрепа на семейството сирийски бежанци

Протест в Елин Пелин, в защита на семейството сирийски бежанци, които кметът на града Ивайло Симеонов отказва да регистрира. Това е първият случай, в който община отказва да регистрира търсещи закрила чужденци. Демонстрацията беше организирана от инициативен комитет чрез „Фейсбук". Преди седмица в Елин Пелин се проведоха протести срещу семейство Джабер.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:17, 25.02.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Демонстрацията започна по обед на площада пред общината.

Дейвид Кастийо, организатор на протеста: Посланието е много просто. Първо да опознаваме хората, а след това да ги съдим и да ги отхвърляме.
Кристина Стефанова: Постоянно се настройват хората. Сигурно някаква част от хората дори не познават това семейство.
Ирина Борова: Не може едни хора, които доказано са бежанци и не създават никакви проблеми в тази община, хората да ги отхвърлят на базата на предразсъдъци.

По същото време от общината бяха ораганизирали друго събитие, свързано със Сирни Заговезни. Някои от хората, дошли на църковната служба, казаха че са против бежанците. И докато градът отново спореше за и против, фамилията Джалеб продължава да чака да ги впишат в гражданския регистър. Фатима и Фахим разказват, че са избягали от Сирия преди 8 месеца. Идват в Елин Пелин при сина си, който от три години работи в София. Фахим разказва, че откакто има протести е притеснен за семейството си.


Фахим Ахмад: Страхувам се. Има хора, които ни гледат лошо. Отправят заплахи към нас да напуснем общината.

Синът обаче остава оптимист.


Мохамед: Аз много обичам България и много обичам хората в България. БНТ: Обижда ли Ви отношението, което някой показват? Не. БНТ: Ще останете ли тук или ще се преместите? Не, тук ще останем.

На този етап кметът категорично отказва да впише семейството в местния регистър, въпреки че фамилията е с хуманитарен статут. Така родителите на Мохамед остават без ЕГН-та и възможност да си търсят работа законно. А възможностите пред тях са две - да съдят общината или да си намерят нов дом в друг град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмите Тя и Това е само краят на света доминираха на награди Сезар
Филмите "Тя" и "Това е само краят на света" доминираха на награди "Сезар"
Директорът на 52 ОУ след смъртта на детето: Линейката закъсня с около 30 минути
Директорът на 52 ОУ след смъртта на детето: Линейката закъсня с около 30 минути