НОВИНИ

Жители на община Сатовча искат законодателни промени за добива на тикли

Жители на община Сатовча настояват за законодателни промени, свързани с добива на скално-облицовъчни камъни. Хората искат по-облекчен режим за получаването на разрешителни, тъй като административната процедура е прекалено сложна и дълга за обикновените граждани. Районът е известен с добива на т.нар. тикли и въпреки природните богатства, с които разполaга, повечето местни хора са принудени да работят в чужбина, за да изкарват прехраната си.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
11:30, 16.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Добивът на скално-облицовъчни камъни е основен поминък за хората в няколко села в общините Сатовча, Хаджидимово и Гърмен. Заради тежката административна процедура тези, които все още не са емигрирали, са принудени да работят за трите големи фирми в района, където им плащат в пъти по-малко. Други пък нарушават закона, за да изкарат някой лев.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Налага се вечер да крадат, нали така в кавички казано, да крадат камък, за да могат по някакъв начин да формират приходи, което е крайно опасно от по-леки и по-тежки травми.
Камен Кълков: Спрат ли тиклите всичко замира. Тия хора хора ще измрат от глад тука, нямат пари.

Повече от десетилетие местните хора настояват за промени и по-облекчен режим за добивa на тикли, но до сега такива няма. Готови са да си платят всички такси.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Процедурата е тежка, минава през доста геологични и хидроложки изследвания, анализи, плащане, пътуване – РИОСВ, Басейнова дирекция, София и това едно семейство трудно може да си го позволи да отдели време пък да не говорим за пари.

От общината в Сатовча предлагат хората, които искат да обработват до 5 дка площ да получават по-облекчен разрешителен режим от местните общински съвети, а тези, които искат да развиват сериозен бизнес да минават по общия режим през Министерството на енергетиката.

С проблема се ангажира и националният омбудсман Мая Манолова. Тя обеща до три месеца да бъде сформирана работна група от експерти, които да изготвят промени в Закона за подземните богатства, за да стане процедурата по-бърза, по-евтина и по-достъпна за хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки
Депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки
Приключи акцията по издирването на Боян Петров
Приключи акцията по издирването на Боян Петров