НОВИНИ

Жители на с. Джерман блокираха път Е-79, заради строежа на депо за отпадъци

Жителите на дупнишкото село Джерман блокираха главен път Е-79 днес на обяд. Протестът на хората е срещу изграждането на Център за преработка на отпадъци край селото. В регионалното депо, което е планирано да бъде изградено на половин километър от населеното място, ще се депонират битовите отпадъци на 6 общини от Кюстендилска област.

bnt avatar logo
от Станислав Христова
21:41, 03.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Седем години продължават протестите на жителите на Джерман срещу намеренията на община Дупница да изгради център за преработка на отпадъци край селото. Днес в знак на несъгласие хората спряха за 15 минути движението по главен път Е-79.

Борислав Тасков, председател на сдружение „Бъдеще за Джерман“: По принцип депата се изграждат на необработваеми пустеещи терени. Този терен може да стане овощната градина на Дупница.
Драган Димитров: Това всичко лека полека се свлачва, и утре това като се свлече, като тръгне, къде че ойде, че ойде у Гръция нема да дойде у нас или у вас тука.?!

От общината в Дупница казаха че няма друг вариант за депо освен този парцел край Джерман.

Красимир Георгиев, зам.-кмет на община Дупница: С него вече реално сме спечелили проект пред по европейско финансиране - става въпрос за компостиращата и сепарираща система, спечелили сме всички видове дела, които инициативния комитет заведе. Не твърдя че сме си свършили абсолютно всичко както трябва и от гледна точка на екологични стандарти и от гледна точка на съответствие с европейско законодателство. След като от там няма забележки не виждам основание ние да променяме по някакъв начин терена който сме отредили.

В средата на годината от община Дупница ще обявят и обществена поръчка за избор на изпълнител. Срокът, в който депото трябва да бъде изградено е 30 юни 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щафетното бягане в защита на Национален парк Пирин продължи и днес
Щафетното бягане в защита на Национален парк Пирин продължи и днес
Русия отвърна с ракетни удари по позиции на ан-Нусра заради убития руски пилот
Русия отвърна с ракетни удари по позиции на ан-Нусра заради убития руски пилот