НОВИНИ

Жители на села край АЕЦ "Фукушима" се завръщат по домовете си

5 години след аварията в АЕЦ "Фукушима", правителството вдигна частично режима за евакувация в село Кацурао. Високите нива на радиация принудиха повече от 1400 души там да напуснат своите домове. 5 години по-късно, част от тях избират да се върнат обратно.

bnt avatar logo
от Николай Сакарски
07:00, 14.06.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

11 март 2011 година - унищожително земетресение със сила 9 по Рихтер разтърсва Япония. Следват 10-метрови вълни цунами, които заливат 500-километровото крайбрежие. Залята е и ядрената централа "Фукушима", а реакторите й са частично разтопени.

Трусът отнема живота на над 18 500 души, а съдбата на повече от 5000 остава неизвестна и до днес. Живеещите в близост до централата 160 000 души са евакуирани.

Пет години след трагедията японското правителство позволи на част от семействата от Кацурaо да се върнат по домовете си. Не всички обаче са готови да го направят заради страха от радиация. Ден след вдигането на забраната само 126 души или 10% от населението са съгласни да останат за постоянно.

Проблемите не свършват с радиационното замърсяване. Здравните институции и магазините в селото все още не са отворили врати, което допълнително затруднява живота там.

Това обаче не обезкуражава завърналите се. Едни решават да се захванат отново със земеделие. Сеят царевица, с която се надяват да се изхранват след време, както са правели и преди. Други избират да преоткрият красотата на природата и отглеждат рози в своите градини.

Възстановяването на селото ще изисква много усилия от страна на местните власти и жителите, но тези усилия един ден могат да послужат за пример на останалите, които мечтаят за живота преди аварията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима британски запалянковци получиха ефективни присъди
Шестима британски запалянковци получиха ефективни присъди
НАТО решава за подсилването на Източния си фланг
НАТО решава за подсилването на Източния си фланг