НОВИНИ

Десетки протестираха срещу изграждане на кариера край Локорско и Кремиковци

Жители на село Локорско, Нови Искър и Кремиковци протестираха днес пред Министерския съвет срещу намеренията на частна фирма за изграждане на кариера за „Открит добив и обработка на строителни материали". Според местните хора това ще доведе до изсичане на близо 180 декари борова гора, до замърсяване на района и нарушаване на биологичното равновесие.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:20, 03.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Според протестиращите, разкриването на открита кариера близо до населени места ще доведе до силен шум и замърсяване на въздуха в целия район, а взривовете ще окажат негативно въздействие върху подземните води.

- Не искаме да къщите ни да се рушат, да се унищожава природата в Лукорско и Кремиковци. Не искаме децата ни да живеят в прахове и гърмежи. Искаме спокоен живот.

- Тази гора е над 60 години. Тя осигурява чист въздух не само за Лукорско, но и за София. Ще бъде ужас и ад, ако се допусне изграждането на кариера.

Цялата процедура е започнала през 2009 година с решение на Министерски съвет. Кметът на Кремиковци е обжалвал решението на всички възможни инстанции, но жалбата е била отхвърлена. Сега престои парцелът да се вкара в регулация и след това да се изготви ОВОС. Според енергийния министър Теменужка Петкова престои още дълъг път преди да се стигне до изграждането на кариера.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Хората от Локорско трябва да знаят, че до кариера и добивна дейност ще се стигне едва след положителна оценка на МОСВ, така че трябва да са спокойни за това, че без такава оценка нищо не може да стартира и договорът няма как да влезе в сила.

По думите на енергийния министър, жителите на Локорско, Нови Искър и Кремиковци могат да се намесят и да реагират и при процедурата на изготвянето на ОВОС. От фирмата „КАМИКО" ООД, предявила интестиционни намерения за изграждане на кариера, засега запазват мълчание.

;

В Сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че до изграждането на кариера може да се стигне едва след положителна оценка на Екоминистерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха българин, който проникнал в сметката на Бил Гейтс
Арестуваха българин, който проникнал в сметката на Бил Гейтс
Съдът в Бургас оправда Петър Низамов - Перата
Съдът в Бургас оправда Петър Низамов - Перата