НОВИНИ

Жители на три села в Генерал Тошево излязоха на протест заради режима на водата

Жителите на двете най-големи села в община Генерал Тошево излязоха на протест срещу водния режим, който им налага ВиК – Добрич. Стотици хора пресичаха пешеходната пътека в село Кардам, като така блокираха за кратко главния път, водещ към границата с Румъния.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
13:01, 30.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Над 2000 души живеят в селата Кардам, Спасово и Вичево. От края на миналата година те са подложени на системна липса на вода.

Димитричка Георгиева, село Кардам: Ужасно трудно е най-вече, когато сутрин станеш, трябва да си измиеш детето, да го приготвиш. Вечер като се прибереш, особено хората, които се прибират от работа вечер са на воден режим тук.

Хората споделят, че от водното дружество изключват помпите във върховите часове, за да пестят енергия.

Недка Василева с. Кардам: Тя идва водата някъде към 10 и половина вечерта до сутринта и вече 7 и половина, най-късно 8 е приключило и това е за цял ден.

Така е и в съседните села.

Димитричка Иванова село Спасово: Хората се прибират от нивата – няма вода. Няма с какво да се изкъпят, няма с какво да си напоят животните. Това е всеки ден без пропуск. Ако има авария в даден ден, значи целия ден вода няма.
Георги Събев, кмет на Кардам: Ето сега имаме директива да колим прасетата от задния двор – като няма вода, как ще си заколиш прасето?

Кметът споделя, че и без друго е трудно да задържиш младите хора на село. Не може да обясни ситуацията и на над 30 семейства чужденци, заселени тук. Преди месец от ВиК – Добрич са обещали подмяна на водопроводната мрежа в Кардам. Днес протестиращите им дадоха още месец отсрочка, след което ще преминат към гражданско неподчинение. В регионалното министерство ще бъде внесена подписка, а в съда – колективен иск срещу водното дружество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Долна Саксония: Все още няма решение за завода на Фолксваген
Премиерът на Долна Саксония: Все още няма решение за завода на "Фолксваген"
Собственикът на ТАД груп е задържан за 72 часа
Собственикът на "ТАД груп" е задържан за 72 часа