НОВИНИ

Жители на великотърновския квартал Дервеня - откъснати от света при дъжд и сняг

Над 100 жители на великотърновския квартал Дервеня години наред живеят без път. Въпреки, че са в областния град, хората са принудени всеки ден да минават през огромни дълбоки дупки, които се пълнят с вода при всеки дъжд или сняг. Откъснат от света е и уникален манастир с вековна история, който се намира в същия квартал.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:38, 24.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В подножието на светата обител се намира квартал „Дервеня", където живеят близо сто души, които ежедневно са принудени да газят през огромни кратери, за да стигнат до домовете си.

Петко Спасов - жител на Велико Търново: „Къмъни слагаме, клечки, пешеходците да може да преминаваме. Ей, къде е локвата, като стъпиш на него той се клатушне и краката мокри.!"
Йорданка Мянова- жител на Велико Търново: „Даже и таксиметрови коли, не желаят да дойдат. И линейка и тя няма да дойде.!"

-жена: „Изключително много туристи, колоездачи, чужденци на групи, мотористи и всеки се вайка. Това е абсолютно безобразие. !"

Съвсем непроходимо става при всеки дъжд или снеговалеж, както е сега. Невъзможен е и достъпа до манастира „Света Троица". Историята разказва, че там през 1368 г. св. Теодосий Търновски се оттеглил в пещера в която се влизало по въжена стълба, като е и до днес. Миряните обаче не могат да стигат до там и светата обител тъне в забрава

Петко Спасов - жител на Велико Търново: Говорили сме с общината, нямаме средства, не можем да го направим. Срамота е, европейски град.!

-мъж: „Подписка правихме, какво ли не правихме, къде ли не ходихме.!"

От община Велико Търново отказаха да коментират предвидени ли са средства и предстои ли изграждането на нов път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Плюс това“: Каква е съдбата на известните руски разузнавачи?
В „Плюс това“: Каква е съдбата на известните руски разузнавачи?
Григор Димитров започна с победа в Маями и прекъсна негативната си серия
Григор Димитров започна с победа в Маями и прекъсна негативната си серия