НОВИНИ

Жителите на Горубляне отново излязоха на протест

Пореден протест на жителите на Горубляне. Те отново блокираха Околовръстния път при кръстовището със Самоковско шосе. Те настояват да бъдат обезщетени за имотите си в района на Младост, където общината планира да изгради парк. В противен случай всеки ден ще блокират движението в Горубляне до постигане на консенсус.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:55, 29.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Плановете на общината са върху ливада между кварталите "Младост", "Дружба" и "Горубляне", върху 1200 декара, да бъде изграден парк "Източен".

Протестиращите жители на Горубляне не са против изграждането на парка, но искат общината да замени имотите им, попадащи в бъдещата му територия.

Антоанета Петрова: Не може цялата земя на Горубляне да отиде за парк без никакво обезщетение.

От имотите на хората ще бъдат отнети по 25% заради предстоящата общинска инвестиция в инфраструктура. Недоволните искат терените им да бъдат заменени с такива по периферията на бъдещия парк.

Иван Димитров: Могат да разменят Упитата оттука да извадят нашите места, да ги сложат на 200 метра на страни и няма никакъв проблем, парка остава, ние сме доволни, че си имаме имоти, върху които можем да строим къщи на нашите деца.

Според протестиращите ако общината реши да обезщети собствениците по пазарни цени, ще са необходими близо 1 милиард лева за всички имоти. В петък кметът на София Йорданка Фандъкова е поканила на среща жителите на "Горубляне", за да търсят заедно решение на проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да подадем молба за чакалнята на еврозоната в кратки срокове?
Трябва ли да подадем молба за чакалнята на еврозоната в кратки срокове?
Експерти дискутираха плана на правителството да увеличи разходите за отбрана
Експерти дискутираха плана на правителството да увеличи разходите за отбрана