НОВИНИ

Протестиращи блокираха пътя Лява Река - Трявна срещу изграждането на горски път

Жителите на гурковските села Пчелиново и Лява река блокираха тази сутрин пътя Лява Река -Трявна. Те протестират срещу изграждането на горски път от Държавно горско стопанство, който минава през вододайната зона на селото.

протестиращи блокираха пътя лява река трявна изграждането горски път
bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 04.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Според живеещите в района това заплашва населените места да останат без вода. Хората са категорични, че ако се наложи имат готовност да блокират и прохода Хаимбоаз.

Според хората, ако се стигне до строеж на новия горски път, той ще мине през тръбопровода на селата. Това заплашва населените места да останат без вода.

проф. Динко Динев: Протестирам против това, че в такива райони, такива села като Лява река, има едно абсолютно оформяне на горските стопанства като държава в държавата. А тук има опасност дори да преминат тракторите по водопроводите. Толкова голям балкан, а те ще се наврат точно във водата.
Лалка Гичева - кметски наместник: Това е на 50 метра от вододайната зона.

От Горското стопанство в Гурково казаха, че проблемът е, че част от водопровода минава по трасето на стар горски път, но той няма да бъде засегнат, тъй като е планирано да се изгради нов път за превоз на дървесина, който ще мине покрай водопровода и няма да се стигне до нарушения във водоснабдяването.

Иван Дончев - директор на Горско стопанство Гурково: Ние сме планирали да зачистим стария път, там където не е водопроводът и после сме планирали да направим нов път, който е отстрани на старото трасе, за да не се минава през тръбопровода. Ако по някаква причина се прекъсне водопровод, поемам отговорността да се възстанови в най-бързия срок - да речем седмица.

Хората са категорични, че ако се наложи, имат готовност да блокират и прохода Хаимбоаз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вестник Вечер: Все повече македонци търсят български паспорт
Вестник "Вечер": Все повече македонци търсят български паспорт
​Прокуратурата ще поиска постоянен арест за убиеца от Слънчев бряг
​Прокуратурата ще поиска постоянен арест за убиеца от Слънчев бряг