НОВИНИ

Жителите на Панчарево и Кокаляне протестираха заради честото спиране на тока

Жители на столичните райони Панчарево и Кокаляне блокираха по обяд движението по "Самоковско шосе", заради честото спиране на тока. Хората от месеци се оплакват, че електрозахранването спира по няколко пъти на ден, което им носи загуби за стотици левове заради повредени електроуреди.

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 04.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Въпреки стотиците жалби, изпратени до ЧЕЗ заради ниското напрежение и прекъсването на тока, жителите на Панчарево и Кокаляне до този момент не са получавали никакви компенсации.

Таня Попова: "Още от караулката като дойдете, вечер няма ток до сутринта."
"Не можем да се отопляваме като хората, не можем да си държим храната във фризера. 2-3-4 часа като няма ток, храната "заминава на кино". Изгорели електроуреди, ето това е от гаражната врата и струва 400 лв."
Галина Бел: "Не е нормално да ни спират по 5 пъти на ден тока.Това нормално ли е? От януари досега. Миналата година оставиха хора без ток на нова година."

От електроразпределителното дружество заявиха за БНТ 2, че спирането на тока от началото на януари е заради скъсани кабели от строителна фирма, ремонти и паднало дърво. Хората обаче твърдят, че проблемът е от години, но досега не са взети мерки за подсилване на електрическата мрежа, която не може да поеме натовареността в следствие на увеличаване на домакинствата.

"Само на 20-ти 6 пъти е спиран и пускан тока, 21-ви също, на 1-ви и т.н.. Всичко това е документирано, ние ще заведем дела и ЧЕЗ има да плаща страшно много."
Галина Бел: "Аз, ако не си изпълнявам задълженията, те идват и ми спират тока. А когато те не си изпълняват задълженията, какви са моите права като потребител? Сами си режем дърветата, няма никакви компенсации, абсолютно нищо."

От ЧЕЗ заявиха, че през изминалата година са инвестирани 100 хил. лв. в подобряване на електрозахранването. Предстои и обследване на мрежата и проверка на трафопостовете. Въпреки това хората заплашиха, че това обаче няма да е последния им протест и вече готвят нов пред сградата на електроразпределителното дружество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без сериозни нарушения на обществения ред премина Вечното дерби
Без сериозни нарушения на обществения ред премина "Вечното дерби"
40 години от земетресението във Вранча
40 години от земетресението във Вранча