НОВИНИ

Жителите на пострадалите от наводнението села в Бургаско готвят протест

Жителите на пострадалите от наводнението бургаски села Ливада, Черни връх и Полски извор заплашват с протести, ако не се почисти частта от коритото на река Русокастренска, за която грижа има държавата. В подписка те настояват да бъдат отпуснати пари за почистването на затлаченото русло.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:47, 08.01.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Три месеца след наводнението руслото на река Русокастренска в с. Ливада е почистено от общината, а хората си спомнят с ужас преживяното и се тревожат, че километър и половина от реката остават грижа на държавата.

Елена: "Гледай какви наноси, какво нещо. Ужас направо."
Иван: "Ама надолу каналът не е чистен и като стане дъжд тука се затапва и водата се връща и пълни цялото село. Надолу било държавно, казват и не го чистят".

Подписката е изпратена преди два дни до Областната управа в Бургас.

Ангел Радев - кмет на с. Ливада: "Остава проблемът от края на селото към река Русокастренска, там е вдигнато нивото с метър и нещо, което се забентва и водата затуй се задържа в канала тук."

Това не е първото искане за финансиране от Областна управа до Междуведомствената комисия по бедствия и аврии. Само за почистването на коритото на реката село Ливада са необходими около 80 хил лв. В сумата влиза и проектът, по който трябва да бъде направена обществената поръчка за почистването.

Владимир Крумов - зам.-областен управител на Бургас: "Това дере сме го чистили преди две години с ръчен труд. Но с ръчен труд може само повърхностно да се почисти. 10 Там е необходимо де се изгребва земна маса, която е натрупана с годините, която е вдигнала много нивото на самото дере."

Крумов допълни, че, ако няма финансиране са готови отново да почистят на ръка, но проводимостта на реката ще бъде малка, а опасността за хората ще остане голяма. В подобно положение са и общините на юг от Бургас, където също се очаква да започне събирането на подписка и да се стигне до протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е проблемът с втория лифт в Банско? Илияна Раева срещу Андрей Ковачев
Какъв е проблемът с втория лифт в Банско? Илияна Раева срещу Андрей Ковачев
​Най-важният проект за Благоевградска област тази година е АМ Струма
​Най-важният проект за Благоевградска област тази година е АМ "Струма"