НОВИНИ

Жителите на Ценово и Свищов очакват с надежда бъдещата магистрала

Жителите на общините Ценово и Свищов чакат бъдещата магистрала Русе-Велико Търново да помогне на бизнеса и на туризма. Това стана ясно при публичното обсъждане на вариантите за трасета на новата пътна връзка. Общинските съвети в двете населени места са излезли с декларации в подкрепа на третия, комбиниран вариант за нова магистрала.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
19:01, 29.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Проектът за нова магистрала е жизнено важен за хората в Ценово и Свищов и ще подейства благоприятно за развитието на двете общини, смята кметът на Ценово Петър Петров. На същото мнение е и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева.

Галина Георгиева, председател на Общинския съвет в Ценово: От няколко години се наблюдава да идват доста туристи, да се спускат по река Янтра, понеже скалите около село Белцов, Беляново са много красиви... Разбира се при строежа на магистралата ще бъдат наети лица от община Ценово, тук е по-голяма безработицата. Очакваме да бъдат наети работници, специалисти също можем да представим.

Жителите на Свищов очакват новата магистрала, защото тя ще спомогне на транспортните връзки към ферибота Свищов-Зимнич. Ще е от полза и за студентите в Стопанската академия, смята председателят на местния парламент Кристиян Кирилов.

Кристиан Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов: По този начин значително ще облекчим и международния транспортен коридор.

Предприемачът Симеон Монев има цех за производство на тръбни конструкции в Ценово. Очаква новата магистрала да повлияе на инвестициите и значително да улесни връзките с различни краища на страната.

Симеон Монев, предприемач: За всички бизнеси е важно да има магистрална връзка, не само магистрална - да има пътища, по които по най-краткия път да може да се експедира продукцията.

Предложеният от Агенция “Пътна инфраструктура” трети вариант е икономически най-изгоден и е по-благоприятен от екологична гледна точка. Това заявиха експертите, изготвили доклада за въздействие върху околната среда. Той предвижда създаването на специални проходи за някои видове животни, а също така и специални 3-метрови прегради над мостовете, които ще пазят от сблъсък с коли птици и прилепи. 200 обекта от културното наследство се намират по пътя на магистралата. Мнението на археолозите е, че по избраното трасе трябва да се направят детайлни археологически проучвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 С какво Хвасон-15 се отличава от предишните изстреляни от Северна Корея ракети?
С какво Хвасон-15 се отличава от предишните изстреляни от Северна Корея ракети?
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на второ четене
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на второ четене