COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Животновъди обсъдиха актуални проблеми на форум в Сливен

Между 60% и 80% от продукцията на българския пазар е внос, алармираха животновъди на форум в Сливен. Според тях трябва да настъпят промени в сектора, така че той да стане конкуретоспособен на чуждите продукти. Още за проблемите в сектора разказват кореспондентите ни от Сливен.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Веселин Цветанов
18:37, 25.01.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

На форума в Сливен животновъдите потърсиха варианти секторът да се превърне в по-печеливш и конкуретноспособен. По думите им, въпреки членството ни в Европейския съюз, секторът е силно пресиран.

Борислав Борисов – Асоциация на българските села
„Между 60% и 85% от фермерската продукция е вносна. И се оказва, че ЕС отвори пари за внос на чуждата продукция, а ако говорим и за суровини, много често е некачествена.“

Животновъдите не отричат направените добри инициативи като фермерски пазари и други опити за директна продажба на българската продукция. Но проблемите остават пред сектора. Като конкретна стъпка за решаването им на форума бе посочено внедряването на иновации и развиване на пазарното мислене на фермерите.

Светлана Боянова – Институт за агростратегии и иновации
"Има една мярка в Програмата за развитие на земеделските райони – Номер 16, която изключително слабо се познава, която, за съжаление, Министерство на земеделието не посмя да стартира и в този програмен период.“

Боянова допълни още, че фермерите трябва усвоят вземането на иновативни решения, които да имат бърз ефект.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще отговаря в НС по въпроси за толсистемата
Премиерът Борисов ще отговаря в НС по въпроси за толсистемата
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината