НОВИНИ

Животновъди протестират пред Министерския съвет

Те са недоволни от недостатъчното финансиране на сектора и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата в Ямболско и Бургаско. Това е втори техен протест, след като миналата седмица във Великотърновското село Шереметя също поискаха оставки в Министерството на земеделието и повече пари за сектора. Днес към тях се присъединиха и протестиращи от района на Ямбол, които заради евтаназията на животни искат по-високи обезщетения.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:21, 18.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Пред БНТ един от организаторите на протеста коментира, че увеличенията на помощта "де минимис" на 47 лв. за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата е прах в очите.

Темата по-рано коментираха премиерът Бойко Борисов и Красимир Каракачанов, които призоваха да се потърси отговорност за фалшивата новина, че се избиват животни, за да се освободи зона за имигранти.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Лагерите са пълни на 11% от капацитета си. Последната фалшива новина се прави следната сглобка - че овцете и козите в Странджа са избити, за да може там да се настаняват нелегалните мигранти. Смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни, да им се потърси отговорност.
Бойко Борисов - министър-председател на България: От фалшива новина се транслира по толкова начини, че излизат накрая чудовищни новини. Всичко, които се прави по животните - няма друга нито европейска, нито световна практика. Просто съжалявам. Аз гледам животни и знам какво е. Това ти е като дете. И разбирам хората, които страдат. И упрека ми към вас е, специално към Агенцията по храните е, че трябва да проявите максимално човечност. Да обясните да кажете, но след това милион и сто хиляди трябва да се избият, ако не се прекрати тая зараза.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Парламентът гласува увеличение на акциза на бездимните цигари
​Парламентът гласува увеличение на акциза на бездимните цигари
Валери Симеонов критикува ГЕРБ и Атака
Валери Симеонов критикува ГЕРБ и "Атака"